Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Centsprent, 'De Haringvisserij - De nijvre haringvangst, die zoveel bloei mag schenken, geeft U , o jeugd, gewis een aan...

titelCentsprent, 'De Haringvisserij - De nijvre haringvangst, die zoveel bloei mag schenken, geeft U , o jeugd, gewis een aantal goede wenken', afdruk houtsnede op papier, met 8 blokken waarin de haringvisserij en rokerij worden bezongen, gesigneerd door Bal, ca. 1850. 
inventarisnummerP0332 
collectieprenten    
museumMuseum Vlaardingen   Museum Vlaardingen
makerBal;  Staden, C.C.L. van 
omschrijvingAfdruk van houtsnede op papier, met 8 blokken met afbeelding en dichtrijm, (1) 'De nijvre Haringvangst, die zoveel bloei mag schenken, Geeft u, o jeugd, gewis een aantal goede wenken, Dit plaatje, kind'ren lief, zal u zoo wat verklaren, Hoe, tot de haringvangst, de buizen uit gaan varen, Om met een rijken buit te keeren naar het strand, tot bloei en ruim gewin voor 't dierbaar Vaderland (met afbeelding van 3 geankerde buizen voor de stad). (2) Zie, hoe de visschers reeds zich aan het werken zetten, Zij visschen in de zee met uitgeworpen netten, Bewonder hier vooral der vad'ren kunst en vlijt; Te Hoorntoch werd door hen het eerste net gebreid (met afbeelding 2 aan de vleet liggende buizen). (3) De visschers keeren weer, en reeds maakt d'eerste jager, De trek tot haring, vast bij vele lieden grager, Maar de eerste zijn nog duur, tot dat een overvloed , Veel minder dan in prijs, het wachten ruim vergoedt (met afbeelding van de eerste haringjager die de haven binnen loopt). (4) Lees nu van dit plaatje nu oplettend de verklaring: Men voert hier in de stad met haast de nieuwe haring, En brengt die ten geschenk aan 't Koninklijk gezin, Als eerste dankbre blijk van 't kostelijk gewin ( met afbeelding van de Haringsjees welke de stadspoort verlaat). (5) Bewonder daarin steeds der vadren noeste vlijt, en leer daaruit, wat heil het werken om zich spreidt, Hier keeren alle weer, met milden vangst beladen, Nu hoeft men zich niet meer tot eten te beraden! de haring wordt goedkoop, terwijl die overvloed, Weer menig flaauwe maag eens hartlijk smullen doet (met afbeelding van lossende buizen voor de wal). (6) Het: nieuwe Haring? klinkt langs straten en langs grachten, Uit menig groote mond. Nu hoeft men niet te wachten, men koopt die aan de deur, van jood en Christenmensch, eet smakelijk en voldoe uw lust nu maar naar wens (met afbeelding van een straat waarin visventers haring verkopen). (7) Die groote overvloed, dien ons de vangst kwam schenken, Doet thans van allen kant, ook aan verzending denken. De haring, goed verpakt, verzonden uit het land, brengt goud daarin terug, toto bloei van veler stand 9met afbeelding van natte kuipers die de haring op wal overpakken) . (8) Door heldertjes alhier de vuurtjes op te stooken, laatmen de haring ook tot lekk're bokking roken, Die in den wintertijd, in plaats van versche visch, Gebakken in de pan zoo goed smaakt aan den disch (met afbeelding van haringrokerijen). Rechtsboven staat 'Letter H', rechtsonder op de laatste prent staat 'BAL'. Papier is bruin geworden, vouw over het midden van het papier. 
afmetingenhoogte 41.5 cm 
breedte 33.0 cm 
 
startdatum1850 
einddatum1850 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.