Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Beschrijving der soorten van Blokkken en hunne verschillende benamingen, als: enkele, dubbele, drieschijfs-blokken, enz;...

titelBeschrijving der soorten van Blokkken en hunne verschillende benamingen, als: enkele, dubbele, drieschijfs-blokken, enz; Blokken met ijzeren beslag. 
inventarisnummerB27642-P011 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerComte, Pieter le;  Veelwaard & Zonen, Daniël 
omschrijvingAfbeelding van plaat 10: Fig. 51: Een jukblok dat veel werd gebruikt op gaffels en ra's. Fig. 52: Een draaiblok. Fig. 53: Houten klosjes en een houten kous. Fig. 54: Een langwerpig gevormd stuk hout met inkepingen en gaten, waardoor lijnen worden gespannen. Het voorgenoemde stuk hout wordt ook wel een spinnekop genoemd. Fig. 55: Een stengewindreepblok met ijzeren beslag en een ijzeren nagel. Aan weerszijden van dit blok zijn haken bevestigd. Fig. 56: Een kinnebaksblok met ijzeren beslag en kap. Dit soort blokken werden gebruikt bij zware hijsen als voetblokken. Fig. 57: Een dubbelblok met ijzeren beslag dit blok dient als voetblok. Fig. 58: Een katblok met ijzeren beslag. Het blok is voorzien van drie schijven en een ijzeren nagel. Fig. 59: Houten klootjes die met een touw aan elkaar zijn geregen. Fig. 60: Slee voor marszeils-ra. Dit voorwerp dient om de marszeils-ra aan de steng te verbinden.
Prent opgenomen in de uitgave Praktikale zeevaartkunde en theoretische kennis, voor handel en scheepvaart / Pieter le Comte, Ridder van de Militaire Willems-Orde, Oud-Zee-Officier, enz. - Amsterdam : Hulst van Keulen, 1842. 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.