Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Portugese manuscriptatlas van de oostkust van Afrika tot de Java Zee, 1654

titelPortugese manuscriptatlas van de oostkust van Afrika tot de Java Zee, 1654 
inventarisnummerWAE900 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerPereira dos Reis, André;  Mangellanes, Domingo 
scheepsnaamGoa[plaats]Macao[stad] 
omschrijvingManuscript-atlas, bevattende titelpagina (1) en 10 kaarten door André Pereira dos Reis, vervaardigd te Pangim (Goa) in 1654. Kaarten: Kaap de Goede Hoop (2) ; Zuid-Oost Afrika van Terra do Natal tot Terra do Manica (3) ; Zuidelijk gedeelte van Mozambique Kanaal met de Afrikaanse kunst van Terra do Sango Ane tot de Reino do Quiteve en het zuiden van de Ilha de sao Lovrenco (4) ; Noordelijk gedeelte van het Mozambique Kanaal met de Afrikaanse kust van Sofala tot Mozambique en het noordwesten van het Ilha de sao Lovrenco (5) ; Kust van Afrika van Mozambique to de Querimba Eilanden (6) ; Oostkust van het schiereiland van Hindustan vanaf Masulipatam tot Orissa, in 2 delen (7) ; Zee van Andamman met de kusten van Pegu en Tenasserim en de Andaman en de Nicobar Eilanden (8) ; Noordelijk gedeelte van de Straat van Malakka, gesigneerd en gedateerd (9) ; Zuidelijk gedeelte van de Straat van Malakka (10) ; Java Zee (11)
André Pereira dos Reis was in 1654 in Pangim (Goa). Kaap de Goede Hoop is in de vorm van een eiland en gebaseerd op de reis van Domingos de Magalhaes Lima die als stuurman diende op verschillende schepen in de jaren 1641 tot 1650. Bij een terugreis in 1648 uit India zou hij hebben bevestigd dat Kaap de Goede Hoop een eiland is. Dit bericht ging naar de Conselho Ultramarino en de Conselho da Fazenda and na bijeenkomsten van kosmografen, was er duidelijk resultaat. Domngo de Magalhaes de LIma werd naar Angola gestuurd. In 1650 werd hij opnieuw naar de Kaap gestuurd, maar slecht weer hield hem vast te Benguela waar hij overleed. In 1652 bereikte een bericht Lissabon dat een schip Nederland had verlaten om bij de Kaap een nieuwe kolonie te stichten. De vraag werd voorgelegd aan het Conselho Ultramarino of de Portuzen naar de Kaap toe moesten. Een aantal conferenties met kosmografen(waaronder de vader van André Pereira dos Reis, Gaspar) werd belegd, maar de conclusie daarvan is niet bekend.
André Pereira dos Reis was de zoon van Gaspar en werd geboren te Goa. Hij diende op verschillende Portugese schepen en op Portugese forten. In 147 werd hij geridderd . In 1650 werd hem verweten Muscat te hebben verloren., maar rehabiliteerde zichzelf in de strijd met de Arabieren. In 1663 zeilde hij van Lissabon naar India als kapitein-generaal van twee schepen, ging naar Maco met het nieuws van de vrede met de Nederlanders en keerde in 1665 naar Goas terug. Van André Pereira dos Reis zijn twee werken bekend. Een daarvan is deze atlas, de andere is een atlas met 18 kaarten, vervaardigd in Macao in 1656-166 in Aardrijkskundig Genootschap in Lissabon. 
afmetingenhoogte 45.0 cm 
lengte 56.5 cm 
diepte 1.8 cm 
 
startdatum1654 
einddatum1654 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.