Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Drukwerk met betrekking tot het reizen met het stoompassagiersschip 'Rijndam' (I) in het vaarseizoen 1928

titelDrukwerk met betrekking tot het reizen met het stoompassagiersschip 'Rijndam' (I) in het vaarseizoen 1928 
inventarisnummerDB9567 
collectiebedrijfsdrukwerk    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerNederlandsche Reisvereeniging 
scheepsnaamRijndam (I) [scheepsnaam] 
omschrijvingSet brochures en ander drukwerk betrffende de Noorsche Fjorden reis met het stoompassagiersschip 'Rijndam' (I) in het seizoen 1928, georganiseerd door de Nederlandse Reisvereniging in samenwerking met rederij Holland-Amerika Lijn: 1. Menukaartje met daarop weergegeven het ontbijt, de lunchl en het avondmaal voor maandag 23 juli 1928 te genieten aan boord van het passagiersschip s.s. 'Rijndam' (I). Op de achterzijde van de kaart staat een handgeschreven avondmenu. De kaart is enkelzijdig met aan de voorkant een omlijsting in figuurtjes en streepjes. In de linkerbovenhoek een afbeelding van het s.s. 'Statendam' (III) in een cirkel en een fruitschaal met wijnglas en vleesschotel. 2. Uitvouwbaar reisschema voor de reis naar de Noorsche Fjorden van 21 tot 31 juli 1928. Aanvang en einde van de reis te Hoek van Holland. Het reisscheme bevat, naast de verklarende tekst over de havens en plaatsen waar afgemeerd zal worden tevens een opsomming van excursie- en passageprijzen. Ook bevat dit schema een aanbeveling voor de reis en maaltijden per s.s. 'Rijndam' (I). Afbeeldingen van de Eetzaal, het Promenadedek, de Balholmen en de Brixdalsgletscher sieren het reisschema, met op de voorzijde een afbeelding van het s.s. 'Rijndam' (I), roetblazend op volle zee, gezien op bakboordzijde. 3. De deelnemerslijst voor de Noorsche Reis van 21-31 juli 1928; georganiseerd door de Nederlandsche Reisvereeniging. 4. Reisgids van 69 pagina's van de Nederlandsche Reisvereeniging voor twee reizen per d.s.s. 'Rijndam' (I) van de Holland-Amerika Lijn op de Hurtigruten. Het gaat om Reis E No. 425 van 21 tot 31 juli 1928 en Reis E No. 620 van 2 tot 12 augustus 1928. In de voorkant van de kaft zit een ovaalvormig gat waardoor een afbeelding van het d.s.s. ‘Rijndam’ (I) is te zien die op het titelblad staat. Voor in de gids staat het Noorse volkslied met een Nederlandse vertaling en bladmuziek. In de gids staan praktische mededelingen over bijvoorbeeld bagage, maaltijden en huisregels. Het begin- en eindpunt van de reis is Hoek van Holland. De reis wordt beschreven, alsmede de plaatsen waar het schip zal aanmeren: Balholmen, Olden, Merok, Hellesylt, Aandalsnes en Bergen. Per plaats worden bezienswaardigheden en excursies die ondernomen kunnen worden behandeld. Hierna volgt algemene informatie over Noorwegen, waarbij onder andere aandacht wordt besteed aan natuur, geschiedenis, godsdienst, taal en Kunst. De Frithiofsage wordt kort beschreven. Hierop volgt een overzicht van literatuur over Noorwegen. De gids bevat een beknopte Noorse woordenlijst met fonetische uitspraak en Nederlandse betekenis. De reisgids is een van twaalf objecten die zijn gebruikt bij bovengenoemde reis. Omschrijving van de reisgids is een kopie van de beschrijving van het inventarisnummer DB7137; een identiek project.

Objecten uit de collectie Van Tuikwerd over de 'Statendam' (III), over het jaar 1936. (2019-06-13)
Het stoompassagiersschip 'Rijndam' (I) werd gebouwd tussen 1899 en 1901 bij scheepswerf Harland & Wolff te Belfast onder bouwnummer 336 voor rekening van rederij Holland-Amerika Lijn. De kiellegging vond plaats op 23 november 1899, de tewaterlating op 18 mei 1901. Tijdens de proefvaart op 03 oktober 1901 vond de overdracht van de bouwwerf aan de redeij plaats.
Het passagiersschip 'Statendam' (III) werd gebouwd bij Harland & Wolff in Belfast en afgebouwd bij Wilton in Schiedam. Het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn voer vanaf 1929 op de trans-Atlantische dienst tussen Rotterdam en New York en maakte in totaal 97 reizen. In mei 1940 ging de 'Statendam' verloren tijdens de eerste aanvallen op Rotterdam. 
startdatum1928 
einddatum1928 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.