Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Estat General Et particulier du Gouvernement du Royaume d Alger, de ses forces de terre et de mer, revenues, Justice, po...

titelEstat General Et particulier du Gouvernement du Royaume d Alger, de ses forces de terre et de mer, revenues, Justice, police, Commerce, Politique etc. dans la presente Année 1712 Suivi du traitée de paix , fait en 1689 entre la france et cette rep. et de touttes les Ratifications aux articules qui sont enfreints, ou qui ne sont pas observez. 
soortlandbeschrijvingverdragmanuscript 
signatuurHs-0923 
inventarisnummerA.0282(12) 
museumHet Scheepvaartmuseum   Het Scheepvaartmuseum
datumca 1718  
pagina's48 bl. 
annotatieIn deze Franse tekst wordt geen auteursnaam genoemd. De titel suggereert dat een beschrijving gegeven wordt van Algerije in het jaar 1712. Dat is vreemd, omdat in de tekst regelmatig het jaartal 1718 genoemd wordt. Niets duidt erop, dat de betreffende passages er later zijn tussengeschreven. Het is dus mogelijk dat de tekst in of na 1718 is geschreven of dat het een meer actuele versie is van een bestaande, oudere tekst. De tekst bestaat uit twee delen: een beschrijving van Algerije en de tekst van een vredesverdrag tussen dat land en Frankrijk, gesloten in 1689. Beide delen zijn in dezelfde hand geschreven. De bladen zijn gepagineerd (eerste deel: p. 1 t/m 65, tweede deel p.1 t/m 21). De band bevat geen inhoudsopgave, daarom volgt hier een opsomming van de beschreven onderwerpen met het paginanummer ervoor. 1 Algemene beschrijving van het koninkrijk Algerije (inwoners, bestuursvorm). 2 Beschrijving van de hoofdstad Algiers (haven, door slaven gemaakte kustbescherming, forten). 4 De regering. Met een lijst van regeringsfuncties, die vervolgens afzonderlijk worden beschreven. 20 De rechtspraak. 22 Het leger. 25 Gewoonten (belastingen, prijzen, omgangsvormen). 26 In omloop zijnde valuta in het jaar 1718, betaling van het leger. 28 Namen van de maanden. 30 Legerplaatsen. 31 Gevechtstactieken. 33 De marine. 36 Lijst van plaatsen aan de Middellandse Zeekust waar Algerijnse oorlogsschepen kruisen. 38 De gevangenneming door kapers: hoe gaat dit in zijn werk. 41 De verkoop, behandeling en vrijkoping van slaven. 47 In Algerije wonende buitenlanders (consuls e.d.). 49 De christelijke godsdienst. 50 Het ziekenhuis. 51 De inkomsten van het land. 54 In- en uitvoerrechten. 55 In- en uitgaande handelsprodukten. 57 Belangen met betrekking tot de Afrikaanse buurlanden, christelijke vorsten en Frankrijk. Tussen pagina 34 en 35 is een uitvouwbaar blad toegevoegd, waarop de staat van de Algerijnse marine in het jaar 1718 in beeld wordt gebracht. Achtereenvolgens worden genoemd: naam van het schip, kapitein, afbeelding op de achtersteven, aantal kanonnen, kaliber, plaats waar het schip gebouwd is en bouwjaar. Waarschijnlijk betreft het hier een informatieve tekst die men las alvorens naar Algerije af te reizen. 
geografische naamAlgerijeFrankrijkAlgiers [plaats]Middelandse Zee 
startdatum1689 
einddatum1718 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.