Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Joernael gehouden opt slands oorlogh schip "Curacau" gecommandeert door de Kapt Fred.s Benjamijn van de Capelle int jaar...

titelJoernael gehouden opt slands oorlogh schip "Curacau" gecommandeert door de Kapt Fred.s Benjamijn van de Capelle int jaar 1726. 
soortjournaalmanuscript 
signatuurHs-0120 
inventarisnummerS.4312(05) 
museumHet Scheepvaartmuseum   Het Scheepvaartmuseum
datum1726  
pagina's40 bl. 
annotatieHet journaal is gerestaureerd en zit in een blauwe band. Het bestrijkt de periode van 16 april 1726 tot en met 21 mei 1727. F. 30 en 31 zijn onbeschreven. In de linkermarge staat de dag van de week aangegeven, met daaronder eventuele bijzonderheden (schepen die men ontmoet, victualiën die aan boord gebracht worden etc.). Rechts daarvan worden bijna uitsluitend weersomstandigheden en de koers beschreven. Het schip vaart over de Zuiderzee langs Den Helder naar de Shetland-eilanden. Het is een convooischip, en moet onder anderen ten noorden van Shetland retourvloten van de VOC ontmoeten om de rijk beladen schepen te begeleiden (dit blijkt uit de aantekeningen in de marge. In dezelfde maand vertrekt het in de richting van Zuid-Engeland vanwaar het naar Portugal vaart. Tijdens een volgende reis in 1729 verging het schip bij de Shetland Eilanden. In 1971 werd het schip door duikers teruggevonden. Het Nederlands Scheepvaartmuseum bezit een wachtboekje dat waarschijnlijk van hetzelfde schip afkomstig is. N.B. Het journaal loopt van 16 april 1726 t/m 21 mei 1727 Lit.: * Catalogue of treasure recovered off the Shetland Isles. * Jaarverslag Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum 1971-1972. p. 49. 
geografische naamShetlandeilanden 
startdatum1726 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.