Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Holm tabaksdoos, geelkoper. Tabaksdoos van Pieter Holm, Amsterdam, 18e eeuw. Op de voorzijde een eeuwigdurende kalender ...

titelHolm tabaksdoos, geelkoper. Tabaksdoos van Pieter Holm, Amsterdam, 18e eeuw. Op de voorzijde een eeuwigdurende kalender en afbeeldingen van Julius Caesar en Paus Gregorius en op de achterzijde een zeemeter en een afbeelding van Amerigo Vespucci. 
inventarisnummerAA317 
collectieTabakshistorie    
museumMuseum aan de A   Museum aan de A
makerHolm, Pieter 
omschrijvingGeelkoperen langwerpige gegraveerde tabakdoos met ronde uiteinden
Geelkoperen langwerpige tabaksdoos met afgeronde hoeken, met deksel, scharnierend aan achterzijde. Op het deksel is een eeuwigdurende kalender gegraveerd, links en rechts daarvan in een cirkel de afbeelding van Julius Caesar met kroon en paus Gregorius met mijter, beiden in een stralenkrans. Boven en onder de cirkel zijn palmtakken afgebeeld. Links onder de afbeelding de tekst 'voor Christi 45' en rechts het jaartal 1482. Op de onderkant is een zeemeter afgebeeld met daarboven in een cirkel en omgeven door een stralenkrans de beeltenis van Amerigo Vespucci. Links en rechts van de cirkel een palmtak en onder de beeltenis het jaartal 1497. Onder de zeemeter staat de tekst gegraveerd 'geen konst maar Tijckdom kan men Verliese daarom Wilt konst Voor Tijckdom kiese'. Het deksel en de onderkant van de doos heeft een dubbele sierrand rondom. Op de voorkant van de doos staat de tekst 'Regh Door Zee' gegraveerd. De doos is in goede staat. 
afmetingenlengte 16.8 cm 
diepte 4.5 cm 
hoogte 3.5 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.