Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Aquatint van passagiers aan boord van het schip "Halsewell", waarvan alleen de achtersteven afgebeeld is. Rechtsboven, o...

titelAquatint van passagiers aan boord van het schip "Halsewell", waarvan alleen de achtersteven afgebeeld is. Rechtsboven, op het campagnedek, trekken twee mannen aan stagen. Daaronder verschillende dekbeelden en andere decoraties, o.a. een vogel, liggend vrouwfiguur, zon, en een staande vrouw. Daaronder, op het achterdek, een gezelschap van twee mannen en zeven vrouwen. De man uiterst links zit op de railing en speelt viool. De andere man houdt bladmuziek vast en leunt daarbij op de stoel van een vrouw die op een snaarinstrument zit te spelen. Rechts van het gezelschap, door het raam zichtbaar, nog twee andere personen. Hieronder, boven de naam van het schip, op het bovendek, staat een man door een open raam te vissen. Achter de ramen zijn nog minimaal vier andere mannen te onderscheiden. Links van de Halsewell staan nog twee grote schepen afgebeeld en aan de horizon valt nog een aantal scheeptsilhouetten te onderscheiden. Ook scheren twee witte vogels over het water. Tekst onderin afbeelding: "RD 1786". Signatuur linksonder afbeelding: "R. Dodd fecit". Onderschrift in 2 regels: "Society at Sea, / the Recreation of the Company on board the Halsewell in serene Weather, three Days before their Disolution, on the night between the 5th and 6th of january 1786." Daaronder: "Published April 3" 1786 by W. Dickinson No. 158., New Bond Street". 
inventarisnummer2.281.1 
collectieKleine handelsvaart en zeevaart, 17e, 18e, 19e en 20e eeuw    
museumMuseum aan de A   Museum aan de A
makerDodd, R.;  W. Dickenson 
datum1786  
omschrijving
Aanvulling: het schip, dat op weg was van London naar Madras (India), verging in de ochtend van 6 januari 1786. Van de meer dan 240 opvarenden, inclusief bemanning, overleefden slechts 74 personen. De Halsewell was een Oost-Indiëvaarder. Ze verloor haar masten in een hevige storm in het Engelse Kanaal en werd op de rotsen onder een klif op het eiland Purbeck in Dorset, Engeland gesmeten. Of de prent naar waarheid getekend is, valt te betwijfelen. Volgens verschillende bronnen woeien er al sinds dagen hevige (sneeuw)stormen en poogde de bemanning van alles om het weer te trotseren en te voorkomen dat het schip ongecontroleerd de zee op zou worden gedreven, maar de passagiers zitten luchtig gekleed op het buitenbalkon. Het schip verging tijdens haar derde reis naar het oosten. Verschillende artefacten uit het wrak zijn bewaard gebleven in het Dorchester Museum. De ondergang van de Halsewell werd in Engeland een dankbaar onderwerp in zowel de schilderkunst als de literatuur. De prent is gedrukt in mezzo-tint, een druktechniek (met koperplaat) die vloeiende overgangen mogelijk maakt tussen de verschillende grijstonen. Daardoor maken de afdrukken een 'fluwelige' indruk. William Dickinson (1746 - 1823) was graveur, uitgever en prentenverkoper, aanvankelijk in Londen, maar later in Parijs, waar hij onder andere prenten maakte voor Napoleon. Robert Dodd, de maker (1748 - 1816) was een Engelse marine schilder, die graag 'zeedrama's' schilderde van zee-oorlogen, stormen en het vergaan van schepen. De prent werd in april 1786 uitgegeven, maar of deze origineel is weet ik niet te achterhalen. De prent is geplakt op karton. De staat is redelijk, , heeft een vouw in het midden, enkele scheurtjes en gaatjes die met een witte lak zijn 'hersteld' en enige slijtage met name rechts en rechtsonder. Het rechterbeeld op de achtersteven heeft eveneens enkele gaatjes waar het karton doorheen komt. Rechts onder de tekening is een nummer met inkt doorgekrast. Op de achterkant is op een aantal plaatsen de groene bovenlaag van het karton afgescheurd. Linksonder met pen het registratienummer, rechtsonder een oud registratienummer. 
afmetingenhoogte 45.2 cm 
breedte 56 cm 
hoogte 36.4 cm 
breedte 51.1 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.