Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Marmeren herdenkingsplaat met bronzen plaquette ter nagedachtenis aan Luitenant ter zee 2e klasse Johan August de Jongh ...

titelMarmeren herdenkingsplaat met bronzen plaquette ter nagedachtenis aan Luitenant ter zee 2e klasse Johan August de Jongh (1891-1917) 
inventarisnummerJ/005/193 
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
datum1917  
omschrijvingLangwerpige marmeren herdenkingsplaat met ronde bronzen plaquette en bronzen sierrand. In de plaquette is een portret van De Jongh gegoten (en profiel, naar links). In de marmeren plaat is de tekst: "TER NAGEDACHTENIS AAN DE MOEDIGE DAAD VAN WILSKRACHT EN ZELFOPOFFERING VAN JOHAN AUGUST DE JONGH LUITENANT TER ZEE DER 2E KLASSE GEB. 19 JULI 1891 = OVERL. 4 OCT. 1917. HIJ ZAG DAT EEN ZIJNER MANNEN BUITEN BOORD WAS GESLAGEN EN ZONDER HULP VERLOREN ZOU ZIJN. ZONDER AARZELEN, ONDANKS DE HOOGE ZEE, SPRONG HIJ DEN DRENKELING NA, WIST HEM TE REDDEN, DOCH LIET ZELF DAARBIJ HET LEVEN. Zijn Jaargenooten" gebeiteld en met goudverf ingevuld. De Jongh sprong op 4 oktober 1917 als commandant van Hr.Ms. torpedoboot Pangrango in het Westdiep bij Den Helder een te water geraakte matroos achterna. Nadat hij de matroos in veiligheid had gebracht verdronk hijzelf als gevolg van uitputting. 
afmetingenhoogte 101 cm 
breedte 70 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.