Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Zilveren penning "Injurriis Coacta" geslagen naar aanleiding van de Zeeslag op de Doggersbank, 5 augustus 1781

titelZilveren penning "Injurriis Coacta" geslagen naar aanleiding van de Zeeslag op de Doggersbank, 5 augustus 1781 
inventarisnummerJ/002/037 
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
makerHoltzhey, Johan George 
datum1781  
trefwoordenherdenkingsvoorwerp,  penning,  historiepenning 
omschrijvingZilveren penning. Op de voorzijde staat afgebeeld de Nederlandse maagd, rechts van haar de Nederlandse leeuw. Uit de pijlenbundel in de rechterklauw schieten bliksemschichten richting vluchtende Engelse schepen. De teksten op de voorzijde luiden: "Iniurriis coacta" (door onrecht gedwongen) en "In vado Asell. V Aug. MDCCLXXXI" (Op Doggersbank 5 augustus 1781). De keerzijde toont een vlammende ster met zes stralende punten. Hiertussen staan de namen van de zeven commandanten die tijdens de slag in de Hollandse linie vochten: "Joh.Arn. Zoutman, J.H. van Kinsbergen Eques, Adriaan Braak, E. Chr. Staringh, W.J. baron Bentinck, Willem van Braam, Salomon Dedel", in lauwerkransen gevat. Het randschrift luidt: "Immortalibus Batavorum Gloriae Vindicibus" (Aan de onsterfelijke handhavers van de Nederlandse roem). 
afmetingendiameter 4.5 cm 
 

Commentaar van bezoekers

Leon Homburg, conservator Marinemuseum | 2013-01-07 | 10:17:09@C.Pruysen: Hoeveel exemplaren van deze penning geslagen zijn zal vast niet zijn te achterhalen. Wellicht zou u kunnen informeren bij het Geldmuseum (www.geldmuseum.nl), waar het Kon. penningenkabinet enige jaren geleden in is onder gebracht. Over de waarde van museale voorwerpen doen we geen uitspraken; dat is in strijd met de gedragsregels voor de museale ethiek.
C.Pruysen | 2013-01-04 | 12:38:55kan iemand mij vertellen hoeveel van deze penningen geslagen zijn en wat de waarde van deze penning is. B.v.d.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.