Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Steek voor het ceremonieel tenue van een hoofdofficier van de Koninklijke Marine.

titelSteek voor het ceremonieel tenue van een hoofdofficier van de Koninklijke Marine. 
inventarisnummerD/001/251 
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
makerMol, J.P. 
datum1938  
omschrijvingSteek bekleed met zwart harig textiel. Op de uiteinden twee kwasten van zilverkleurige en oranje bouillons. Aan de rechterzijde een oranje kokarde omgeven door drie dubbelgevouwen banen van spiraalvormig gouddraad. In de hoek van het gouddraad een goudkleurige ankerknoop. Voering van rode zijde. In groen metalen kist in de vorm van het hoofddeksel. 
afmetingenbreedte 17.5 cm 
diepte 43 cm 
lengte 13.5 cm 
 

Commentaar van bezoekers

Leon Homburg, conservator Marinemuseum | 2014-01-20 | 09:45:30De 'driekantige hoed', zoals de steek ook wel werd genoemd dateert uit de 18e eeuw. Het model zoals we hem in de 20e eeuw nog tegenkomen werd mogelijk in 1795 bij de marine ingevoerd. De steek was er in verschillende uitvoeringen, met zwarte struisvogelveren voor ministers en staatssecretarissen, met witte veren voor vlagofficieren, zonder veren maar met bouillons (de franjes op de uiteinden zoals bij dit exemplaar) voor hoofdofficieren en met torsaden (dunnere franjes) voor subalterne officieren. De knoop op de lis kon verschillen, naar gelang het korps waartoe de officier behoorde (zeeofficier, machinist, arts etc.). De steek hoorde bij het galatenue en is enige jaren na de Tweede Wereldoorlog afgeschaft.
F. F. van Ameijde | 2014-01-18 | 21:31:18Wij hebben al tijden een steek als deze in ons bezit en ben toch benieuwd wat de achtergrond hiervan is. Kunt u hier wellicht wat meer informatie over verschaffen? Ben erg benieuwd. Alvast bedankt
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.