Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Schilderij Luitenant-admiraal Johan Evertsen (1600-1666) met geornamenteerde lijst met familiewapen en tekst "Jan Everts...

titelSchilderij Luitenant-admiraal Johan Evertsen (1600-1666) met geornamenteerde lijst met familiewapen en tekst "Jan Evertsen" 
inventarisnummerA/001/132 
museumMarinemuseum Den Helder   Marinemuseum Den Helder
omschrijvingOlieverf op doek. Evertsen in harnas en ten halve lijve geprortretteerd, leunend op een globe. Met lang donker haar, een snor en sikje. Met om zijn hals een erepenning aan een blauw lint en om zijn middel een rood-oranje sjerp. In de rechterhand een admiraalsstaf. Op de achtergrond een zeegevecht. Op de bovenrand van de geornamenteerde lijst het familiewapen van Evertsen. Op de onderrand van de lijst de tekst: "Jan Evertsen LTADM van Zeeland. Gesneuveld in de 4e van de oogstmaand 1666". Jan Evertsen (1600-1666) was luitenant-admiraal van Zeeland. Hij was een van de belangrijkste leden uit het geslacht Evertsen dat vele vlootvoogden heeft voortgebracht. In 1632 onderscheidde hij zich in de slag op het Slaak, in 1652 bij Dover en Dungeness en in 1653 in de slag bij Terheide. In 1659 diende hij onder De Ruyter in de Sont. Zeven jaar later onderscheidde hij zich in de slag bij Lowestoft en moest hij het commando overnemen van de verslagen vloot. In 1666 sneuvelde hij in de Tweedaagse Zeeslag. 
afmetingenhoogte 103 cm 
breedte 92 cm 
hoogte 215 cm 
breedte 112 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.