Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Koker met technische tekeningen en schetsen van een ontwerp van een prototype in dubbelknikspant het het latere motorjac...

titelKoker met technische tekeningen en schetsen van een ontwerp van een prototype in dubbelknikspant het het latere motorjacht 'Bylgia' II van Eilco Kazemier; tevens studie lijnenplan roeiersvlet (mooring launch) in enkel knikspant; getekend ongeveer 1981 door P.J. Wartena. 
inventarisnummerTS9482 
collectietechnische tekeningen    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerWartena, P.J. 
scheepsnaamBylgia IImotorjacht 
omschrijvingVoorstudie motorjacht 'Bylgia' II; schets zijaanzicht; schets vooraanzicht; huiduitslag; spantenraam met huiduitslag dubbel knikspant; schets schroefas (enkel knikspant); studie lijnenplan dubbel knikspant; tevens studie lijnenplan roeiersvlet (mooring launch) in enkel knikspant; enkele schetsen van principes van constructies.
Eilco Kazemier is de eerste en enige Nederlander die solo van Oost naar West Kaap Hoorn gerond heeft. Dat was als tiener al zijn droom. Maar het kwam er niet van. Hij trok de wereld in en zag als receptionist, mijnopzichter en hoteleigenaar, half Europa en Noord- en Midden Afrika. Pas nadat Kasemier met vrouw en kinderen zich vestigde op de Veluwe kon hij aan zijn droom werken. Kasemier liet een schip ontwerpen door Dick Koopmans Sr. en bouwde het grotendeels zelf. In mei 1976 verliet hij IJmuiden om eerst de OSTAR te zeilen (Plymouth/Newport) en vervolgens verder de wereld rond tegen de heersende wind en stroming in. Van zijn reis is een uniek stripboek gemaakt met illustraties van Gerard van Straaten. Later (1983-1984) liet Kasemier, ook door Dick Koopmans, een motorjacht bouwen en voer ook daarmee van oost naar west rond de wereld. In minder dan 200 dagen en dat is een record in een 39 voets motorboot dat nog steeds niet geëvenaard is. 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.