Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Kaart van de wereld

titelKaart van de wereld 
inventarisnummerBWAE304-P3 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVopell, Caspar;  Girava, Hieronimo;  Ziletti, Giordani 
scheepsnaamwereld[aarde] 
omschrijvingWereldkaart door Caspar Vopell. Kleinere versie van de hartvormige wereldkaart die Caspar Vopell oorspronkelijk in 1545 Vervaardigde (nu verloren) 12 winden in de vorm van hoofden aangegeven; deze editie dateert uit 1570
Kaart opgenomen in de uitgave La Cosmographia y Geographia del S. Hieronimo Girava Tarragones. En la qual se contiene la Descripcion de todo el mundo, y de sus partes, y particularmente de las yndias, y tierra nueva. Islas de Espana, y de las otras partes del mundo; con la navegacion, longitud, latitud, grandeza, y circuito de todas ellas. Con Tablas, e instrumentos. que dan à entender la distancia de las provincias, y puertos, y la altura del Polo, ansi de dia, como de noche. Uitgegeven door Ziletti in 1570 te Venetië.
Op de kaart is de wereld afgebeeld. Links-en rechtsonder staan hemelbollen en de wereld is omgeven door twaalf personificaties van de windrichtingen die lucht blazen. De twee personificaties in het Zuiden zijn schedels. Bovenaan de kaart zijn twee mensen afgebeeld. De man links houdt een wereldbol vast en de man rechts een hemelbol. Op de kaart wordt de ontdekking van de Grote Oceaan door Balbao in 1513 vermeld. Ook staat er dat het zuidelijke continent in 1499 is gezien. Deze kaart van Jeronimo de Girava is een versimpelde versie van de grote wereldkaart van Caspar Vopell. Volgens Shirley, auteur van The Mapping of the World, is de kaart ook opgenomen in de eerdere editie van Girava's Cosmographia y Geographia uit 1556. 
afmetingenhoogte 28 cm 
breedte 40 cm 
hoogte 30.6 cm 
breedte 60 cm 
 
startdatum1570 
einddatum1570 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.