Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Wandklok voor gebruik in radiohut (radiostation)

titelWandklok voor gebruik in radiohut (radiostation) 
inventarisnummerM11368 
collectieInstrumenten en technische apparatuur    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerWempe Chronometerwerke 
omschrijvingZogenoemde 'Radio Room Clock' of wandklok voor gebruik in een radiohut (radiostation) met zowel radiotelegrafie als radiotelefonie. De klok geeft te allen tijde de Greenwich Mean Time (GMT) aan. De rode vlakken 15 tot 18 minuten over het hele uur en 45 tot 48 minuten over het hele uur geven de drie minuten stilteperiode aan dat er niet gewerkt mag worden op de radiotelegrafische nood- en oproepfrequentie 500 kHz. Dit om eventuele zwakke noodsignalen toch op te kunnen vangen in gebieden met veel radioverkeer. De rode strepen aan de buitenrand van de klok geven het alarmsignaal (12 strepen van 4 seconden met één seconde tussenruimte) weer dat het automatisch alarmtoestel (AAT) in werking stelt wanneer de radio-officier (marconist) niet op wacht is. Meestal is voor dit signaal een automatische seingever aanwezig, maar de tekens op de klok maken het mogelijk dit handmatig met de seinsleutel te doen. De groene vlakken van 00 tot 03 minuten over het hele uur en 30 tot 33 minuten over het hele uur geven de drie minuten stilteperiode aan dat er niet gewerkt mag worden op de radiotelefonische nood- en oproepfrequentie 2182 kHz. De klok wordt gevoed door 24 Volt en wordt zodanig opgehangen dat hij vanaf de bedieningstafel goed zichtbaar is. Omdat op deze klok ook de stilteperiodes in de radiotelefonie staan aangegeven komt men deze klok ook wel tegen in de radiohoek van visserijschepen en schepen van de kleine handelsvaart. 
afmetingendiameter 20 cm 
dikte 8 cm 
 
startdatum1955 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2019-01-04 | 10:42:06@JOhan Spek: Dank voor uw aanvulling! 
Johan Spek | 2018-10-16 | 21:42:56De "Radio Room Clock", geeft te allen tijde de Greenwich Mean Time aan,(GMT). Tegenwoordig genoemd: Coordinated Universal Time, (UTC). 
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.