Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Een snijbrander.

titelEen snijbrander. 
inventarisnummerM3036-053 
collectieGereedschappen en werktuigen    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLoos & Co. 
omschrijvingDe snijbrander heeft, in tegenstelling met de lasbrander, twee uitmondingen (zie fig. 1).
Een daarvan de z.g. voorwarmvlam, heeft ongeveer dezelfde uitvoering als die van de lasbrander en dient om het materiaal op gleoihitte te brengen. De tweede spits, die veelal concentrisch om de eerste uitmonding aangebracht is, laat alleen zuurstof door. Hierdoor wordt het vooraf op roodgloeihitte gebrachte staal omgezet in ijzeroxyde, dat een veel lager smeltpunt heeft en dan ook onmiddellijk vloeibaar wordt . bovendien wordt door het krachtig blazen van de tweede spits dit vloeibaar oxyde als het ware weggespoten en het materiaal dus doorgesneden. Het komt ook wel voor, dat beide spitsen niet concentrisch, doch vlak achter elkaar zijn aangebracht.
Om de spitsen regelmatig op de juiste afstand te houden van het materiaal worden kleine wagentjes bijgeleverd, die aan de brander kunnen worden bevestigd . Men is daarmee in staat de brander op precies de gewenste afstand van de plaat in te stellen, terwijl ook de beweging over de plaat gemakkelijker en rustiger plaats vindt. Voor circelvormige sneden kan men het wagentje verbinden met een verstelbare centerpunt, zodat iedere willekeurige circel gesneden kan worden.
De op de foto aangegeven snijbrander is bovendien voorzien van een z.g. snelsluitventiel, waardoor de bediiening belangrijk vereenvoudigt wordt. Doro het omlaag drukken van de kraan wordt deze nl. direct voor de snijzuurstof geopend en bij loslaten weer gesloten.
(zie beschrijving inventariskrt, M3036-52) 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.