Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Volmodel van een zogenoemde 'Flower boat' of 'bloemenboot' uit China

titelVolmodel van een zogenoemde 'Flower boat' of 'bloemenboot' uit China 
inventarisnummerM10652 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamChina 
omschrijvingVolmodel van een zogenoemde 'Flower boat' of 'bloemenboot'. Drijvend ontspanningslokaal. Fraai gebouwde romp, zeer vlak en breed, lange voorsteven, waarop platform, dubbele achtersteven vanaf het vlak. Dekhuis te voller breedte van de romp met oplopende gaanderijen zonder leuning; de panelen van het dekhuis ajour en rondom rijk verguld beeldhouwwerk, afzonderlijk plafond, meubilair en verlichting. Achter het midden een verdieping op het dekhuis afgedekt door gevlochten matwerk. Achter tegen de spiegel luiken met yin-yang symbool. Binnen ligt een dubbele bootshaak, waarvan het onzeker is of deze bij het model hoort. Herkomst: China; voor 1856.
Het model werd rond 1885 in de gids 'Museum van Land- en Volkenkunde te Rotterdam' door museumdirecteur A. Werumeus Buning beschreven als 'een drijvende restaurant, (wel bekend bij allen, die in de Chineesche wateren geweest zijn)' en stond in het oude museumgebouw aan de Willemskade/Veerhaven op de eerste verdieping in het derde (achterste) deel van de zaal als onderdeel van 'een groote verzameling van vreemdsoortige vaartuigen'. Met de gelijke bewoordingen wordt het model beschreven in de museumgidsen van 1890 en 1892.
Het model werd zeer vermoedelijk in 1852 door Prins Hendrik ('de Zeevaarder') aan de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub geschonken samen met 53 andere modellen, twee schilderijen en boeken. Mogelijk zijn de scheepsmodellen door Prins Hendrik tijdens zijn zeereis in 1837/1838 naar Zuid-Amerika en Oost-Indie bijeengebracht (uit schenking of door aankoop). 
afmetingenlengte 168.5 cm 
breedte 44.5 cm 
hoogte 48.5 cm 
 
startdatum1846 
einddatum1856 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.