Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het uniform van Hermanus de Jongh, consul voor Japan in Rotterdam van 1902 tot 1922 en consul-generaal van 1922 tot 1923

titelHet uniform van Hermanus de Jongh, consul voor Japan in Rotterdam van 1902 tot 1922 en consul-generaal van 1922 tot 1923 
inventarisnummerM10467 
collectiekunstnijverheid    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDomhoff, gebr 
omschrijvingHet uniform van Hermanus de Jongh [1843-1923], consul voor Japan in Rotterdam van 1902 tot 1922 en consul-generaal van 1922 tot 1923. Het uniform bestaat uit een uniformjas, een bijbehorend vest, een uniformbroek en een degenhouder.
De uniformjas (een jacquet) van zwarte stof is rijkelijk gedecoreerd met bladeren en ranken op de kraag en op de manchetten, alsmede in de taille en op de rug. Ook de randen van de jas zijn versierd, o.a. met gouden biezen. De jas heeft aan de voorzijde negen goudkleurige knopen en aan de rugzijde nog eens vier. De knopen hebben een bloem- en bladmotief. De jas is gevoerd met een cremekleurige voering en heeft één binnenzak. Op de linkerborst twee hechtpunten waar onderscheidingen gedragen kunnen worden.
De knopen zijn vervaardigd door de firma Knuijver en zonen, Den Haag. Mogelijk leverde dit bedrijf ook de overige versieringen van het uniform
Het vest, zwart, heeft vier steekzakken. Het heeft vijf goudkleurige knoopjes, met een bloem- en bladmotief. Aan de achterzijde kan het vest extra aangetrokken worden met een gespje.
De broek, zwart, is aan de zijkant voorzien van een brede goudkleurige strook. De tailleband heeft zes knopen, en kan aan de achterzijde met een band extra worden aangesloten. De broek heeft knopen als sluiting. De broek heeft twee steekzakken en twee kontzakken.
De degenhouder, zwart, moest aan een riem gedragen worden.
Bij het uniform hoort ook een degen (inventarisnummer M10468). Een vergelijkbare steek van de consul-generaal H.P. van Vliet wordt bewaard in de collectie van Paleis Het Loo. Zie het schilderij van Jan Damme voor het portret van H.P. van Vliet ((inventarisnummer P4480) 
startdatum1919 
einddatum1920-03-02 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.