Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Zilveren penning geslagen op de aankomst van Gustaaf Willem van Imhoff (1705 - 1750) aan de Kaap de Goede Hoop in 1743

titelZilveren penning geslagen op de aankomst van Gustaaf Willem van Imhoff (1705 - 1750) aan de Kaap de Goede Hoop in 1743 
inventarisnummerM830 
collectiebetaalmiddelen en waardestukken    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHoltzhey, Martinus 
omschrijvingZilveren penning geslagen op de aankomst van Gustaaf Willem van Imhoff (1705-1750) aan de Kaap de Goede Hoop in 1743. Gustaaf Willem van Imhoff was een Oost-Fries edelman die carrière maakte in dienst van de VOC. Deze penning werd aan de gasten uitgedeeld na de maaltijd, bij de plechtige inhuldiging aan de Kaap de Goede Hoop, vijf dagen na aankomst.
Aan de beeldzijde van de zilveren penning bevindt zich het portret en profil van Gustaaf Willem van Imhoff. Om het portret heen bevindt zich een vermoedelijk Latijnse tekst met betrekking tot de afgebeelde persoon. Onder het portret bevindt zich een signatuur. Aan de keerzijde van de penning bevindt zich een vrouwenfiguur zittend op een zetel met daarop het VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) teken. Tegen de zetel aan leunt een anker. In de rechterhand heeft de vrouw een weegschaal en in de linkerhand het wapen van Batavia. Op haar schoot liggen hoofdsieraden van Indiase vorsten. Links boven bevinden zich enkele wolken waaruit zonnenstralen schijnen. Om de afbeelding heen staat tekst met betrekking tot de voorstelling en onder de afbeelding staat een jaartal. 
afmetingendiameter 2.9 cm 
hoogte 0.2 cm 
 
startdatum1743 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.