Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Zilveren penning geslagen op het sneuvelen van de Schout bij Nacht Willem Crul op 4 februari 1781 bij St. Eustatius

titelZilveren penning geslagen op het sneuvelen van de Schout bij Nacht Willem Crul op 4 februari 1781 bij St. Eustatius 
inventarisnummerM825 
collectiebetaalmiddelen en waardestukken    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHolzhey, J.G. 
omschrijvingZilveren penning geslagen op het sneuvelen van de Schout bij Nacht Willem Crul op 4 februari 1781 bij St. Eustatius. De penning is ontworpen door J.G. Holzhey. Willem Crul (1721 - 1781) was lid van de Admiraliteit van Holland en West Friesland. Hij is tijdens de zeeslag (varend op het schip 'Mars') bij St. Eustatius tegen de Engelsen, onder leiding van Rodney, gesneuveld op 4 februari 1781.
Aan de beeldzijde van de zilveren penning bevindt zich het portret van Willem Crul met zijn gezicht en face en zijn lichaam en profil. Onder het portret bevindt zich een monogram. Het portret is omringd door tekst met betrekking tot de afgebeelde persoon. Aan de keerzijde van de penning staat een treurige Mercurius afgebeeld leunend tegen een graf met daarop een urn. In zijn linkerhand heeft hij de Mercuriusstaf. Op het graf staat een voorstelling van de zeeslag waarbij Crul gesneuveld is. Links van het graf staat een anker, een deel van een mast, een wapenschild (het wapen van de overledene) en een kanon. Op de achtergrond rechts bevindt zich een varend schip. Onder de voorstelling staat een datum en boven de voorstelling staat een Latijnse tekst. Het afgebeelde hemellicht waarin een sterrekrans zich bevindt is het zinnebeeld voor onsterfelijkheid. 
afmetingendiameter 4.5 cm 
hoogte 0.3 cm 
 
startdatum1781 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.