Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Model van de inrichting nabij het Noorderhoofd te Hoek van Holland voor het verlenen van hulp bij stranding van schepen

titelModel van de inrichting nabij het Noorderhoofd te Hoek van Holland voor het verlenen van hulp bij stranding van schepen 
inventarisnummerM548A 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerMastrigt, C. van;  Sandwijk, M. 
scheepsnaamHoek van HollandBerlin 
omschrijvingDe inrichting is in 1908 gebouwd naar aanleiding van de ramp met het s.s. 'Berlin' op 21 februari 1907 en had tot doel een betere hulpverlening aan schepen die op het zee-eind van het hoofd mochten stranden. Door de lage ligging is het westelijk deel van het Noorderhoofd bij stormweer onbegaanbaar en de aanwezigheid van zware stenen maakte het voor de reddingsboot onmogelijk om tot vlak bij het zee-eind van het Noorderhoofd te komen. Het Noorderhoofd was wél per boot bereikbaar tot een afstand van 135 meter. Daarom was op die plaats een aanlegsteiger met houten platform gemaakt, dat door middel van een kabel verbonden was met een houten lichtopstand naast de ijzeren lichttoren, die door middel van een brugje met de houten opstand was verbonden. Aan de kabel was een kooi of loopwagen bevestigd, die plaats bood aan zes personen.
De vermoedelijke gang van zaken bij de stranding van een schip was als volgt. Vier bemanningsleden van de reddingboot worden bij de aanlegsteiger afgezet. Twee van hen blijven achter op het platform om de winch te bedienen waarmee de kooi langs de kabel naar de lichtopstand wordt getrokken. De twee anderen nemen plaats in de kooi en laten zich naar de houten lichtopstand trekken. Via het brugje komen de redders op de omgang van de ijzeren lichttoren. Vandaar kunnen ze een lijn naar het in nood verkerende schip schieten, om de bemanningsleden van het schip via een wippertoestel naar de lichtopstand over te brengen. Vervolgens worden de geredden met behulp van de kooi naar het platform bij de aanlegsteiger overgebracht, waar ze kunnen overstappen in de reddingboot.
De kosten van de inrichitng bedroegen ongeveer dertienduizend gulden 
afmetingenlengte 405 cm 
breedte 68 cm 
hoogte 85 cm 
schaal 1:50  
 
startdatum1911-01-01 
einddatum1911-12-31 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.