Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Volmodel van de coaster 'Marietje Böhmer' van rederij Nautiek te Rotterdam

titelVolmodel van de coaster 'Marietje Böhmer' van rederij Nautiek te Rotterdam 
inventarisnummerM4699 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingHet betreft een model van een shelterdek-coaster, gebouwd op schaal 1:75
Romp: Onderwater is hij rood geschilderd, tussen water en wind; groen met (voor een deel) een zwarte band, boven water vaalwit. Even voor de achtersteven, midscheeps en even voor de voorsteven staan in zwarte/witte letters de diepgangskenmerken (III-XVII). Midscheeps voor het diepgangsmerk het Plimsoll-merk. In de boordrand acht langwerpige ovale buisgaten. Op de boeg (in zwarte kapitalen) de naam van het schip. Op het achterschip idem met daaronder de naam van de thuishaven Rotterdam.
Hoofddek: Voorop het geusje van de rederij. Binnenzijde verschansing is bruin geschilderd. Op het groen geschilderde bakdek uitrustingsstukken als een elektrische ankerlier (in grijs zwart en rood), bolders (grijs), twee creme-kleurige mechanische ventilatoren en een (bruin geschilderde) draadkooi.
Achter de bruin geschilderde golfbreker is het dek zwart. Op het hoofddek achtereenvolgens: een bruin luikhoofd met grijze luiken en daarop ondersteboven een witte vlet; een gele mast met zaling en ter weerszijden daarvan twee natuurlijke ventilatoren met daaraan elk daarvan twee laadbomen (alles in creme) en ertussen in vier zwart geschilderde electrische lieren; een grootluik met bruine luikhoofden en grijs geschilderde luiken; en dan, pal voor het brughuis, een mast met zaling geflankeerd door twee mechanische ventilatoren met aan elk daarvan een laadboom (alles in creme) en in zwart uitgevoerde lieren.
Dan volgt een wit geschilderd metalen brughuis en daarbovenop een teakhouten stuurhut met op het dak daarvan een kompas onder het wit geschilderde geraamte van een zonnetent. Vanaf de voorzijde van het brughuis is het dek in teak uitgevoerd. Dat geldt ook voor het halfdek met daar boven uit stekend een donkerrood geschilderde koelkast met daarboven een zwarte schoorsteen met het rederijmerk, daarin een zwarte B. Ter weerszijden van de schoorsteen op het halfdek twee vaalwit geschilderde sloepen in hun davits. Dwarsscheeps is een smalle sleuf in het halfdek uitgespaard, die toegang geeft tot een inspectieluik boven de machinekamer. Op het luik twee draadkooien (voor achterop de Nederlandse vlag./ landvasten)
Bouwnr. 174, Bouwjaar 1953
Lit.: Technisch Vakblad voor de noordelijke scheepvaart jrg. 17, 1953, nr 11, pag 9 
afmetingenlengte 112.5 cm 
breedte 31.5 cm 
hoogte 48 cm 
lengte 92 cm 
breedte 13 cm 
hoogte 31 cm 
schaal 1:75  
 

Commentaar van bezoekers

F. van der Vlies | 2018-12-23 | 06:38:51 Mijn vader, P. van der Vlies, heeft vroeger gevaren op de Marietje Böhmer, wij hebben jaren geleden tijdens een bezoek aan de bibliotheek van het museum het model mogen bewonderen. De Marietje Böhmer is later verkocht en gebruikt door diverse Griekse rederijen en tenslotte na een brand aan boord opgelegd in Malta, en in 1994 is het schip gesloopt in Piraeus.  
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.