Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Volmodel van het m.s. 'Colombia' van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij

titelVolmodel van het m.s. 'Colombia' van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij 
inventarisnummerM3844 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamColombia 
omschrijvingVolmodel schaal 1:100 van het dubbelschroefmotorschip 'Colombia', in 1930 opgeleverd door de werf van P. Smit Jr te Rotterdam (bouwnummer 454) aan de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij te Amsterdam. Het passagiers- en vrachtschip was bestemd voor de geregelde dienst van Amsterdam naar West-Indië en Centraal Amerika.
De 'Colombia' was het eerste Nederlandse passagiersschip met een z.g. Maierform romp. Deze bijzondere scheepsvorm was in de jaren twintig ontwikkeld door de Oostenrijkse marine-officier Maier. Hij beoogde hiermee de stroming van de waterdeeltje langs de huid van een varend schip een zo kort mogelijke weg te laten volgen. Door de bijzondere vorm van het voorschip - een sterk weggesneden voorvoet en ge hollen maar bolle scheepswanden - werd bovendien de golfweerstand sterk verminderd en tegelijkertijd de zeewaardigheid verhoogd. Door de ronde vormen en de aanwezigheid van een roer achter elk van de beide schroeven manoeuvreerde de 'Colombia' buitengewoon gemakkelijk. Na het uitbreken van de tweede wereldoorlog werd het schip door de Koninklijke Marine gevorderd en omgebouwd tot onderzeebootmoederschip. Op 27 februari 1943 werd de 'Colombia', varende langs de Afrikaanse Oostkust tussen East London en Simonstown door een Duitse onderzeeboot getorpedeerd en tot zinken gebracht.
Enkele technische gegevens:
lengte over alles 139,32 meter
breedte op spanten 18,74 meter
holte tot bovendek 12,04 meter
draagvermogen 6663 ton
tonnage 10782 BRT
passagiersaccomodatie: 1e klasse 178 passagiers, 2e klasse 66 passagiers, 3e klasse 63 passagiers.
De beide schroeven werden elk aangedreven door een 8-cylinder viertact enkelwerkende Werkspoor dieselmotor met drukvulling met een vermogen van 4000 APK. De dienstsnelheid bedroeg ca. 15 mijl. 
afmetingenlengte 139 cm 
breedte 20 cm 
hoogte 50 cm 
schaal 1:100  
lengte 199 cm 
breedte 45 cm 
hoogte 67 cm 
 
einddatum1930 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.