Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Volmodel van de oceaantanker m.s. 'Macuba'

titelVolmodel van de oceaantanker m.s. 'Macuba' 
inventarisnummerM3842 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingVolmodel schaal 1:100 van de dubbelschroefmotortanker 'Macuba', in 1931 opgeleverd door de werf van P. Smit Jr. (bouwnummer 469) aan de Petroleum Mij. "La Corona" te s-Gravenhage, een dochtermaatschappij van de Koninklijke Shell Groep (tegenwoordig Shell Tankers BV).
De Macuba was de eerste van een serie van 20 identieke tankers, die door de Koninklijke Shell Groep in binnen- en buitenland werden besteld. Deze 20 schepen hadden, evenals alle andere tussen 1930 en 1940 gebouwde Shell tankers, een draagvermogen van gemiddeld 12.000 ton. Al deze Shell tankers werden, zonder uitzondering, door dieselmotoren voortgestuwd. Zij behoorden tot de modernste schepen in die tijd.
De MACUBA en haar zusterschepen zagen er, met hun alliptische achterschip en rechte voorsteven, nog vrij ouderwets uit. De latere voor de oorlog gebouwde Shell tankers zagen er veel moderner uit dank zij hun kruiserachtersteven, hellende voorsteven en gewijzigde opstelling van de schoorsteen.
Evenals tijdens de eerste wereldoorlog waren tankers in WO II van vitaal belang voor de Geallieerde oorlogvoering. Dir ging echter met zware offers en vaak een vreselijke dood voor de opvarende gepaard, omdat tankers een van de voornaamste doelwitten van de Duitse onderzeeboten waren. De MACUBA verloor vele zusterschepen, maar bleef zelf gespaard. In 1957 werd het schip uit dienst gesteld en voor sloop naar Duitsland verkocht.
Enkel technische gegevens:
lengte over alles
lengte tussen de l.l. 137,16 meter
breedte 18,82 meter
holte 10,36 meter
draagvermogen 11700 ton
tonnage ??? BRT
De twee schroeven werden elk aangedreven door een 6-cylinder viertact Werkspoor dieselmotor met een vermogen van 2050 PK, in totaal 4100 PK. Dienstsnelhied 13,4 mijl.
In de vitrine zijn twee tekstplaatjes aangebracht, een met alleen een Engelse tekst en een met een tekst in Engels, Frans en Spaans. Op het witte plaatje de tekst: "Twin screw motortanker "MACUBA" built by P. Smit Jr Shipbuilders & Engineers Rotterdam for the Petroleum Maatschappij "La Corona" (NB op plaatje fout gespeld als Carona)
Length 450'0"
Breadth 61'9"
Depth 34'0"
Deadweight 11.800 tons
Brake Horse Power 4.000 
afmetingenlengte 159 cm 
breedte 40 cm 
hoogte 63 cm 
lengte 137 cm 
breedte 19 cm 
hoogte 42 cm 
gewicht 63.4 kg 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.