Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Reconstructiemodel van driemast haringbuis uit de 17e eeuw, getuigd met zeilen.

titelReconstructiemodel van driemast haringbuis uit de 17e eeuw, getuigd met zeilen. 
inventarisnummerM3621A 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerHardonk, Cor 
trefwoordenharingbuis,  kerkmodel,  driemastschip,  reconstructiemodel[algemeen],  volmodel 
omschrijvingReconstructiemodel van een driemast haringbuis uit de 17e eeuw, getuigd met zeilen. Model is van hout vervaardigd op schaal 1:20. Op het Hakkebord is het wapen van Delft te zien met daaronder de aanduiding " Delfshaven".
Reconstructiemodel, gebouwd op basis van de tekeningen van J. Ploeg te Vlaardingen, die op hun beurt weer zijn gebaseerd op opmetingen van het model van een driemast haringbuis in de Grote Kerk in Maassluis, en op Ploegs onderzoek van iconografische en andere bronnen. De romp is gestapeld, gebouwd van Abachihout. De huidgangen zijn gemaakt van Japans eiken. De bovendekse delen van de spanten, het dek, de rondhouten en de uitrustingsstukken zijn gebouwd van Amerikaans grenen. Hakkebord en spil zijn gemaakt van zapatero palmhout. Het model is niet beschilderd, wel gevernist.
Het model voert een tuig met drie paalmasten. De fokkemast heeft één razeil, de grote mast heeft er twee en de bezaanmast wederom één razeil. De zeilen zijn met de hand genaaid uit banen stof en licht bruin getaand.
De strijkbare fokkeen grote mast zijn in wangen geplaatst, die tot het op het zaathout reiken. Beide masten zijn draaibaar opgehangen. ( zie voor de constructie: het artikeltje " Een aanwinst van allure" in Plaatsbepaling nr 28/dec 89.
Het hakkebord draagt de aanduiding "Delfshaven" 
afmetingenlengte 139.2 cm 
breedte 75.2 cm 
hoogte 135 cm 
schaal 1:20  
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.