Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


klisteerspuit met toebehoren

titelklisteerspuit met toebehoren 
inventarisnummerM3578-A 
collectieGereedschappen en werktuigen    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvinga. Tabaksrookklisteerspuit. op een kleine blaasbalg van blank gelakt grenehout en bruin leer met een rood leren versterking op het smalle einde en met twee kleine messing trekringen aan de buitenzijde) is een palmhouten pijp annex spuitinrichting gemonteerd, afgesloten met een dekseltje met trekgaatjes.NB. Blijkens informatie in de vroegere opstelling van het vroegere Niermeyer"s Tabacologische Museum in Groningen gaat het om een klisteerinstrument, dat in 1853 werd ontwikkeld door de Amsterdamse arts J.A.Kool ten behoeve van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Het instrument bleef tot ca 1880 in gebruik; toen deed de kunstmatige ademhaling zijn intrede bij het re-animeren van drenkelingen.
b. Klisteerspuit. Het huis vervaardigd van tin, evenals de met vet leer omwikkelde zuiger . De zuigerstang is gemaakt van bruin hardhout, de knop van been.
c. Vier spuitstukken voor klisteerspuiten: twee van zwart leer (behorend bij A), twee vervaardigd van been en zwart bakeliet. 
afmetingenlengte 30 cm 
breedte 5.5 cm 
hoogte 13 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.