Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Model in vitrine van de snijkopzuiger (cutterzuiger) 'Pollux', gebouwd in 1977 voor baggermaatschappij J.P. Broekhoven B...

titelModel in vitrine van de snijkopzuiger (cutterzuiger) 'Pollux', gebouwd in 1977 voor baggermaatschappij J.P. Broekhoven B.V. te Zeist. 
inventarisnummerM3337 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerUnterweser 
scheepsnaamPollux[scheepsnaam] 
omschrijvingHet model toont een door Van Rees B.V. te Sliedrecht ontworpen en gebouwde snijkopzuiger (cutterzuiger) uit 1977. De Pollux is de tweede uit een serie van vier bijna identieke baggervaartuigen, die met name ontwikkeld zijn voor kust-, rivier- en havenwerken. De grootte van het echte schip is: lengte 58 meter, breedte 13 meter en diepgang 4 meter. Het geïnstalleerde vermogen aan boord bedraagt 7.525 pk, waarvan 3.600 pk en 1.500 pk door de twee baggerpompen opgenomen wordt en de snijkop wordt met een vermogen van 1.400 pk aangedreven. In het achterschip zijn twee zogenaamde 'spuds' aangebracht, die het vaartuig de nodige grip geven tijdens het lossnijden van de bodem. De fixatie aan de voorzijde geschiedt door middel van ankers, die met bomen worden uitgezet. De snijkop, zijn aandrijving en de pijpen hangen aan een rijdende portaalkraan. Achter deze kraan is op dezelfde kraanbaan een tweede kraan aangebracht, die over de lengte van het gehele vaartuig kan worden gereden. 
afmetingenlengte 88 cm 
breedte 31.7 cm 
hoogte 49.5 cm 
lengte 78 cm 
breedte 15 cm 
hoogte 41 cm 
schaal 1:100  
 
startdatum1977 
einddatum1977 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.