Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Een pneumatische boormachine.

titelEen pneumatische boormachine. 
inventarisnummerM3036-040 
collectieGereedschappen en werktuigen    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerMac Donald & Co. 
omschrijvingDoordat overal op de scheepswerven voor het pneumatisch klinken persluchtleidingen aanwezig zijn, was het slechts een stap, om ook andere gereedschappen voor aansluiting op deze leidingen geschikt te maken. Dit betreft in de hoofdzaak het boor- ruim- en slijpgereedschap. Bij het luchtboren kan de perslucht door één der draagarmen in de machime worden gelaten met de hand openen we de luchtkle, waardoor een krachtige luchtstroom. De inwendige rotor in beweging zet deze beweging wordt door een tanwileoverbrenging op de booras overgebracht.
Moet men in hoeken boren die met de gewone machine niet zijn te berieken, dan maken we gebruik van de zogenaamde hoektollen, omdat we deze niet goed met de hand aan de hoektollen, omdat we deze niet goed met de hand aan kunnen drukken, zijn ze steeds voorzien van een stelbout zetten we de boor aan. Het aantal omwentelingen kiest men in verband met de inwendige haakse overbrenging niet zo byzonder hoog en varieert ongeveer van 200 tot 550 omw. per minuut.
De verouderde zuiger machines, waarbij de machinedoorzuigers i.p.v. door een rotor wordt aangedreven, zijn een voortdurende bron van slijtage en vinden praktisch geen toepassing meer.
merk: John Mac Donald & Co/ Pneumatic Tools Ltd. / Polloks Haws Glasgow /Made in Gr. Britain/ Cleveland size 35C No. 362838 
afmetingendiameter 10 cm 
hoogte 23 cm 
lengte 28 cm 
 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.