Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Tabaksdoos (rood en geel koper) met bijbelse voorstelling en teksten

titelTabaksdoos (rood en geel koper) met bijbelse voorstelling en teksten 
inventarisnummerM1783 
collectiekunstnijverheid    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
omschrijvingDeksel en bodem zijn van geelkoper, de zijwanden van rood koper. Op de zijwanden zijn twee resp. drie rennende hazen gegraveerd. Op deksel en bodem is een rebus gegraveerd met een bijbelse tekst als onderwerp. Op het deksel staat: "Jesaia II De heer spreekt ik hebt (volk) groot gemakt En Verhogt maar sij hebbe tegen mij overtreden Een (os) kent sijn besitter En Een (ezel) de (voerbak) sijnes heer Isrel heeft geen Kenise mijn (volk) verstaat niet. het Dome Vee kent sijne heer Iserel heeft geen kennisse niet meer." Uit Jesaja I: 2 en 3
Op de bodem: "Sijrah 21 Vliet sonde gelijk Voor Eene (slang) indien gij tot haar nakt sal sijn steeken haare (tanden) sijn (leeuwentanden) En doot de Sielen Der (mensen) alle Onregt is gelijk een 2 Snijdent (zwaard) en geen geneesinge is voor haare wonden Vliet sonde als de slang Sij hebbe lewetande Sij sijn de mens een doot en helle banden".
De bijbelse voorstellingen en tekst zijn overgenomen uit: De Kleine Print Bijbel van 1736 (eerste druk), uitgave van Gerrit Bouman, boekverkoper in de St. Luciënsteeg in Amsterdam. (De Kleine Print Bijbel, tot vermaak van de jeugd en om te leren elken zaak naauwkeurig af te schetzen en bij haar regte naam te noemen, ook de Spreuken der H.Schrift bijna zonder moeite in de gebeurtenis te brengen.) 
afmetingenlengte 15.5 cm 
breedte 4.5 cm 
hoogte 3.4 cm 
 
startdatum1750 
einddatum1799 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.