Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Model van het barkschip 'Lodewijk'

titelModel van het barkschip 'Lodewijk' 
inventarisnummerM128 
collectiemodellen en maquettes    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
scheepsnaamLodewijk[scheepsnaam]Henriette Wilhelmina[scheepsnaam] 
omschrijvingHet model van het Barkschip ‘Lodewijk’ heeft een wit onderwaterschip en een verder zwarte romp met twee smalle horizontale lijnen. Aan weerszijden van de romp ter hoogte van de grote mast zijn vier geschutpoorten aangebracht en staan vier stukken geschut op dek opgesteld. Op de spiegel staat de naam van het schip: ‘Lodewijk’ en thuishaven: ‘Rotterdam’. Alle dekken zijn van hout. Het model heeft drie masten en is ‘bark getuigd’ met fokkemast en grote mast vierkant getuigd en de bezaansmast langsscheeps getuigd. De fokkemast en de grote mast voeren fok/grootzeil; onder- en bovenmarszeil en bramzeilen. De masten worden gestaagd door staand want met jufferblokken en weeflijnen. Aan de boegspriet zijn de buitenkluiver, kluiver en stagfok aangeslagen aan hun stengen. De bezaanmast voert de bezaan en het bezaangaffeltopzeil. Tussen de masten zijn in totaal nog vier stagzeilen aangeslagen. Bij de bak hangen twee ankers overboord met hun ankerkettingen aan een braadspil met pompmeganisme en scheepsbel. De ankerkettingen worden doorgevoerd naar dekopeningen ter hoogte van de fokkemast. Achter het braadspil is een luik dat naar het kabelgat voert. Achter de fokkemast staat een dekhuis met daarachter een houten luikenkap. Midden op dit dekhuis is een witte houten reddingsloep bevestigd. De tweede reddingboot hangt in de davits aan stuurboordzijde, ter hoogte van de bezaanmast. Voor- en achter die bezaanmast zijn twee deklichten aangebracht. Op het achterschip het stuurwiel met de bijbehorende – witte – broodwagen. Het model heeft sterk verschoten Nederlandse vlaggen aan de gaffel van de bezaanmast en aan de grote mast.
Model van het barkschip 'Lodewijk', groot 173 last of 327 ton, gebouwd door scheepsbouwmeester Gerrit Barend Pas te IJsselmonde als 'Henriëtte Wilhelmina' voor de rederij R. van Buren te Rotterdam en op 2 september 1857 tewater gelaten. Als 3-mast schoener gebouwd en later getuigd als bark. Het schip heette eerst 'Henriette Wilhelmina', gevoerd door Kapt. W.C. Kuijk (latere kapiteins waren F.W. Ridder, C.H. Bax, J.Kranenveld en W.J. Dupuy). In 1860 was het eigendom van Kerdijk & Pincoffs te Rotterdam en heette het 'Lodewijk', naar de voornaam van Pincoffs. In 1868 werd de 'Lodewijk' eigendom van de Afrikaansche Handels-Vereeniging, van welke vereniging Kerdijk & Pincoffs directeuren waren. Het schip was meest in de vaart op West-Afrika. Op 9 april 1876 is het bij Hoek van Holland op "de West" vergaan, komende van Banana, ingang van de Congo, met volle lading koopmansgoederen. De bemanning werd met grote moeite gered. In 1920 heeft een zandzuiger op de plaats waar het schip is gezonken enkele olifantstanden, toebehorende aan de lading van de 'Lodewijk', opgezogen; hierbij een stuk ivoor (M7363). 
afmetingenlengte 136 cm 
breedte 46 cm 
hoogte 106 cm 
 
startdatum1860 
einddatum1860 

Commentaar van bezoekers

Francois Janse van Rensburg | 2018-10-05 | 15:07:44http://rjb.x-cago.com/GARJB/1938/12/19381231/GARJB-19381231-0221/story.pdf; https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB04:000192668:mpeg21:p012; http://www.scheepsindex.nl/schip.php?i=6646 
Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2017-01-17 | 10:40:56@Hessel Pot: De 'Henriëtte Wilhelmina' is gebouwd door Gerrit Barend Pas te IJsselmonde. Gerrit Barend Pas (geb. 1826) was scheepsbouwmeester en timmerman. Hij was de zoon van Krijn Pas en de vader van Johannes Pas, beiden door u genoemd in uw commentaar.
Hessel Pot | 2017-01-11 | 23:18:09Mij is niets bekend van een "werf van Gebr. Pas te Bolnes". Is misschien bedoeld "Gebr. Pot te Bolnes"? Overigens was er wel een scheepsbouwer Krijn Pas (1797-1859) te IJselmonde, zie http://www.maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getdetail&id=100171656. Zijn kleinzoon Johannes Pas (1852-1911)had rond 1900 een scheepssloperij (en scheepswerf?) te Slikkerveer aan de Muizenkade/Veerweg.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.