Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Mannen daar is bestevaar!

titelMannen daar is bestevaar! 
inventarisnummerB7094-P09 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVries Jr, R. de 
omschrijvingLuitenant-admiraal Cornelis Tromp op het dek van een schip. Links van hem een soldaat met een zwaard in de hand, en rechts van hem twee soldaten bij een kanon. Tromp wijst naar links en roept: 'Mannen! Daar is Bestevaêr!'. Hiermee doelde Tromp op luitenant-admiraal-generaal Michiel de Ruyter die Tromp te hulp schoot in een zwaar gevecht met Engelse schepen. Deze gebeurtenis vond plaats tijdens de Eerste Slag bij het Schooneveld, op 7 juni 1673. Bij deze slag werd de Nederlandse vloot, onder leiding van De Ruyter, aangevallen door een Frans-Engelse vloot onder leiding van Prince Rupert of the Rhine. De slag resulteerde in een Nederlandse overwinning.
Op de voorgrond de duinen van Kijkduin en een vuurtoren. Op de duinen en langs de kust staan mensen te kijken naar zee. In de verte is op zee de Slag bij Kijkduin zichtbaar. Deze slag vond plaats op 11 augustus 1673 tussen de Nederlandse vloot en een Frans-Engelse vloot. De Nederlanders wonnen de slag, en dat leidde tot het einde van de Derde Engels-Nederlandse Oorlog.
Prenten opgenomen in de uitgave Het leven en de daden van M.A. de Ruyter, Neerlands doorluchtigsten zeeheld / G. Engelberts Gerrits. - Amsterdam : Beijerinck, 1850. 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.