Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Jan Kompanij.

titelJan Kompanij. 
inventarisnummerB7094-P05 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVries Jr, R. de 
omschrijvingMichiel de Ruyter ontmoet een Afrikaanse jeugdvriend genaamd Jan Compagnie. De Ruyter staat links op de prent afgebeeld, met zijn hoed in de hand. Rechts staat Jan Compagnie in traditionele kledij. Jan Compagnie zou een jeugdvriend van De Ruyter zijn geweest die als jongen in Zeeland had gewoond. Daarna zou hij weer naar Afrika zijn teruggekeerd. Toen De Ruyter in 1664 langs de westkust van Afrika Nederlandse forten op de Engelsen heroverde zou hij Jan Compagnie opnieuw hebben ontmoet. Of Jan Compagnie echt bestaan heeft, en of de afgebeelde gebeurtenis werkelijk heeft plaatsgevonden, is niet bekend.
Michiel de Ruyter en zijn bemanning worden verwelkomd in een dorp aan de westkust van Afrika. Centraal op de afbeelding staat Jan Compagnie, de jeugdvriend van Michiel de Ruyter. Om hen heen zitten de Nederlandse zeelieden en lokale Afrikanen bij elkaar. Op de achtergrond zijn enkele hutten en palmbomen zichtbaar. De Ruyter staat rechts op de prent afgebeeld, gekleed in uniform.
Prenten opgenomen in de uitgave Het leven en de daden van M.A. de Ruyter, Neerlands doorluchtigsten zeeheld / G. Engelberts Gerrits. - Amsterdam : Beijerinck, 1850. 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.