Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


"Eens daarin, altijd daarin!"

titel"Eens daarin, altijd daarin!" 
inventarisnummerB7094-P04 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVries Jr, R. de 
omschrijvingTijdens de Slag bij Ter Heijde wordt een Engels schip overgenomen door Nederlandse soldaten onder het bevel van de commandeur Michiel de Ruyter. De Nederlanders klimmen bij de spiegel van het schip aan boord, waar ze in een moeizame strijd komen met hun Engelse vijanden. Michiel de Ruyter staat linksonder afgebeeld. Het verhaal gaat dat de Nederlandse soldaten poogden de aanval te staken omdat de Engelse weerstand te heftig was, waarop De Ruyter zei: 'Mannen, dat gaat niet. Eens daarin, altijd daarin!'. De Slag bij Ter Heijde vond plaats op 10 augustus 1653, tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
Michiel de Ruyter op gastmaal op het Deense eiland Amak (of Amager), nabij Kopenhagen. Afgebeeld is de tent van de Deense koning Frederik III, waar een aantal mannen aan tafel zit. Bij de tent staan De Ruyter en Jacob van Wassenaer Obdam, de Nederlandse luitenant-admiraal. Links op de prent dragen mannen voedsel en drank richting de tent. Op de voorgrond een aantal voorwerpen, waaronder schalen en een vaas. De Ruyter werd door de Deense koning uitgenodigd voor een gastmaal op Amager omdat de Nederlandse vloot de Deense hoofdstad Kopenhagen had bevrijd van een Zweedse belegering. De Zweedse vloot werd op 29 oktober 1658 tijdens de Slag in de Sont verslagen.
Prenten opgenomen in de uitgave Het leven en de daden van M.A. de Ruyter, Neerlands doorluchtigsten zeeheld / G. Engelberts Gerrits. - Amsterdam : Beijerinck, 1850. 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.