Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Moord op de Fidji Eilanden in september 1815. En schrikkelijke toestand van den Kapt. Dillon en twee zijner Reisgenooten...

titelMoord op de Fidji Eilanden in september 1815. En schrikkelijke toestand van den Kapt. Dillon en twee zijner Reisgenooten. 
inventarisnummerB3130a-P1 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerMeulen, Roelof van der;  Daiwalle, J.A.[persoonsnaam] 
omschrijvingAfbeelding van een gevecht op het het eiland Fiji tussen Fijianen en Britten, in dienst van de East India Company (De Engelse Oost-Indische Compagnie), in 1815. Op de voorgrond drie Britten, waaronder Peter Dillon en twee van zijn reisgenoten. Ze staan op een verhoogde rots, omsingeld door Fijianen die hen pogen te doden. De Fijianen zijn met een grote groep en hebben al enkele Britten vermoord. De dode Britten worden op de achtergrond door op een brandstapel geworpen. Volgens het verslag van Dillon waren de Fijianen kannibalen en werden de Britse lichamen opgegeten. Ver op de achtergrond ligt het Engelse schip. Peter Dillon kwam later als kapitein van het Engelse schip ‘St. Patrick’ in 1826 aan op Tikopia, waar de lokale bevolking hem vertelde over twee grote Europeaanse schepen die in het verleden bij het nabijgelegen eiland Vanikoro waren vastgelopen. Dillon bedacht dat dit de twee in 1788 verloren Franse fregatten van kapitein Jean-François de La Pérouse, ‘La Boussole’ en ‘L’Astrolabe’ moesten zijn. Hij publiceerde zijn vondsten in 1829 onder de titel 'Narrative and Succesful Result'. In deze publicatie staat ook het verslag van het geweld in 1815 tussen de Britten en de Fijianen.
Prent opgenomen in de uitgave Reis naar de eilanden der Zuidzee, gedurende de jaren 1827 een 1828 ... lot van de la Perouse ... / Peter Dillon. - Amsterdam : Beijerinck, 1830. 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.