Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Die fruyten die in Indien wassen en seer lieffelick zijn om te eten als Mangas, Cajus, Iambos, Iaquas en Annanas met die...

titelDie fruyten die in Indien wassen en seer lieffelick zijn om te eten als Mangas, Cajus, Iambos, Iaquas en Annanas met die Gember welcke om der menichte weijnich geacht is affconterfeijtinge naert leeven gelijck die staen en wassen. 
inventarisnummerB21593a-P35 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDoetecum, Baptista van;  Linschoten, Jan Huyghen van 
omschrijvingAfbeelding van vier verschillende bomen. Links staat een ‘Iambos’, daarnaast een mangoboom, een kasjoeboom/acajouboom en een ‘Iaquas’. Voor de bomen liggen verschillende vruchten en noten. Ananassen, gember, vruchten van de kasjoeboom en cashewnoten zijn afgebeeld.
De vruchten zoals ananas, mangas, cajus, iambos en iaqua’s, waren vooral zoete vruchten die veelal werden gegeten door de inheemse bevolking.
Prent opgenomen in de uitgave Itinerarium, Ofte Schip-vaert naer Oost ofte Portugaels Indien. Inhoudende een beschrijvinghe, dier Landen, Zee-kusten, Havens, Rivieren, Hoecken ende Plaetsen, met de ghedenck-weerdighste Historien der selver. Hier zijn by ghevoeght de Conterfeytsels, van de Habijten ofte Drachten, so van de Portugesen aldaer residerende, als van de in-gheboren Indianen: Ende van hare Tempelen, Afgoden, Huysinghen, manieren, Godesdienst, Politie, Huys-houdinghen ende Koop-handel, hoe ende waer die gedreven wort: Als oock van de Boomen, Vruchten, Kruyden, Specerijen, ende dierghelijcke Materialen van die Landen. / Alles beschreven door Ian Huygen van Linschoten. Van nieus ghecorrigeert ende verbetert. - Amsterdam : Cloppenburgh, Jan Evertsz (I), 1623. 
afmetingenhoogte 25.0 cm 
breedte 31.0 cm 
hoogte 31.7 cm 
breedte 42.3 cm 
 
startdatum1596 
einddatum1623 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.