Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Oost ende West-Indische Spiegel Der 2.leste Navigatien, ghedaen inden Jaeren 1614.15.16.17 ende 18. daer in vertoont woo...

titelOost ende West-Indische Spiegel Der 2.leste Navigatien, ghedaen inden Jaeren 1614.15.16.17 ende 18. daer in vertoont woort, in wat gestalt Ioris van Speilbergen door de Magellanes de werelt rontom geseylt heeft, met eenighe Battalien so te water als te lant, ende 2 Historien de een van Oost ende de ander van West-Indien, het ghetal der forten, soldaten, schepen, ende gheschut. 
inventarisnummerB21825a-P01 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerGeelkercken, Nicolaes van 
trefwoordenkopergravure 
omschrijvingPrent opgenomen in de uitgave "Oost ende West-Indische Spiegel Der 2.leste Navigatien, ghedaen inden Jaeren 1614.15.16.17 ende 18"
Titelprent of frontispice waarop een zeeslag is afgebeeld waarbij zowel inheemse als Westerse schepen te zien zijn. Links kapseist een schip dat met zijn boeg richting het water kantelt. In het midden van de prent bestrijden twee schepen elkaar. Deze schepen zijn omgeven door rookwolken. Twee schepen zinken en enkele drenkelingen bevinden zich in het water. Op enige afstand van de gezonken schepen observeert een zeemonster het tafereel. Op de voorgrond is links een half naakte vrouw afgebeeld. In haar linkerhand houdt ze een brandende stok vast en met haar rechter hand leunt ze op een soort hoorn, waaruit vruchten puilen. Achter haar zijn de bladeren van een palmboom te zien en een man met een lange stok in zijn hand. Aan de rechter kant is Neptunus met een drietand in zijn linker hand afgebeeld. Hij leunt met zijn linker elleboog op een zeemonster. Uit de bek van het monster stroomt water. Neptunus draagt een tooi op zijn hoofd en zijn schouders zijn bedekt door een mantel die zijn schoot bedekt. Achter hem staat een man met een gekrulde snor en een lange vlecht in het haar. Hij houdt een soort speer vast. 
afmetingenhoogte 10.1  
breedte 20.9  
hoogte 18.3  
breedte 15.9  
 
startdatum1619 
einddatum1619 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.