Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Verbranden van 22 Scheepen inde Haven van Golette

titelVerbranden van 22 Scheepen inde Haven van Golette 
inventarisnummerB27364-P09 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerLuyken, Jan 
omschrijvingRoeiboten varen tussen grote zeilschepen door die allen in de brand staan en waar mensen vanaf springen. Centraal explodeerd een van de zeilschepen. De opvarenden van de roeibootjes houwen met zwaarden in op de smekende drenkelingen. Rechts is nog een fortificatie te zien waar vanaf wordt geschoten. Op een roeibootje op de voorgrond zijn naast de roeiers en soldaten, bewapend met speren en zwaarden, een trompetter te zien.
In 1609 waren twee Franse oorlogsschepen aan het kruisen tegen zeerovers. Zij verenigden zich met zes Spaanse schepen en deden een verrassingsaanval op een Tunesische vloot die bij Golette lag. Alle 22 Tunesische schepen werden vanuit roeibootjes in de brand gestoken, zonder dat de aanvallers een slachtoffer te betreuren hadden.
Prent opgenomen in de uitgave Historie Van Barbaryen. En des zelfs Zee-roovers. Behelzende een beschrijving van de Koningrijken en Steden Algiers, Tunis, Salé, en Tripoli; Mitsgaders van der selver Regering, Godsdienst, Zeden en Gewoonten, Zee-rooveryen, Toverachtige plechtigheden daar omtrent gebruikelyk, en veele andere aenmerkelijke Byzonderheden. Gelijk ook een naauwkeurig verhaal van de groote Elenden en wreede Straffen, welken de Kristene Slaaven onder deze Ongeloovigen lijden. / In 't Fransch beschreeven door den Eerwaardigen Vader Pieter Dan, Baccalaureus in de Godgeleerdheid, en Overste van het Klooster des Orders van de H. Drievuldigheid en van de Verlossing der Gevangenen, gesondeert in 't kasteel van Fontaine-Bleau. En in 't Nederduitsch gebracht door G. v. Broekhuizen. Vervolgd met een Tweede Deel, Bevattende de Handelingen en Geschiedenissen tusschen den Staat der Vereenigde Nederlanden, en die van de Zee-roovers in Barbaryen, van 't Jaar 1590. tot op 't jaar 1684. met ondermenging van verscheidene Aanmerkelijkheden, Door S. de Vries. - Amsterdam : Ten Hoorn, 1684. 
afmetingenhoogte 19.7 cm 
breedte 16.3 cm 
hoogte 20.3 cm 
breedte 34.5 cm 
 
startdatum1684 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.