Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het schroefstoomschip 'Metalen Kruis' ter hoogte van het fort Elmina

titelHet schroefstoomschip 'Metalen Kruis' ter hoogte van het fort Elmina 
inventarisnummerP3696 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makeranoniem 
scheepsnaamMetalen Kruis[scheepsnaam]Elmina 
omschrijvingFregat 'Metalen Kruis' voor de kust bij fort Elmina aan de toenmalige Goudkust, in het huidige Ghana, Afrika. Het marineschip is geportretteerd aan bakboordzijde. Achterop wappert de Nederlandse vlag. Om het schip heen varen meerdere Afrikaanse zeilscheepjes. Fort Elmina is het witte gebouw, links achter het schip. Op de achtergrond ligt fort Coenraadsbrug (door de Nederlanders aangelegd tussen 1640 en 1650) op de heuvel Sint Jago. De huizen links op de voorgrond vormen de stad Elmina. Deze stad is in 1873 volledig verwoest door de Engelsen, die Elmina een jaar eerder van de Nederlanders overnamen. Het oude Elmina is daarna nooit meer op die plek herbouwd.
In februari 1868 is het fregat 'Metalen Kruis' voor de kust bij Elmina. In het gebied worden Britse forten en bestuursposten onder Nederlands bestuur gesteld en het schip is aanwezig om assistentie bieden wanneer deze 'overdracht' op verzet stuit. Dat verzet komt van de kant van de Afrikaanse inwoners, die hun krachten bundelen en de aanval inzetten op fort Elmina. Mede dankzij het kanonvuur van de 'Metalen Kruis' wordt deze aanval afgeslagen. In de marine-analen wordt dit de militaire operatie tegen Commenda (ook wel Komenda of Komání, een plaats nabij Elmina) genoemd. Het is zeer waarschijnlijk dat het schilderij naar aanleiding van deze vrijwel vergeten gebeurtenis is gemaakt. Volgens de aantekening op het schilderij wordt het schip gevoerd door "commandant Vos". Dat moet Jan Vos (Vlissingen 1817- Utrecht 1884) geweest zijn. Hij voert slechts een korte periode (van 16 mei 1867 tot 30 juni 1868) het commando over de 'Metalen Kruis', in de rang van kapitein-ter-zee.
De geschiedenis van het fort Elmina is onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel. Op zoek naar goud vestigen de Portugezen zich in de 15de eeuw als eerste Europeanen op de West-Afrikaanse kust. Ze vinden goudmijnen in het huidige Ghana, dat de bijnaam Goudkust krijgt. In het vissersplaatsje Elmina bouwen ze het handelsfort St. George. In 1637 veroveren de Nederlanders dat. Onder Hollands gezag groeit het uit tot één van de grootste slavendepots van de transatlantische slavenhandel en het belangrijkste Afrikaanse knooppunt van de West-Indische Compagnie (WIC). Vanaf fort Elmina hebben Nederlandse handelaren enkele honderdduizenden Afrikanen naar Amerikaanse plantages verscheept. 
afmetingenhoogte 32.7 cm 
breedte 49.5 cm 
hoogte 42.5 cm 
breedte 58.0 cm 
dikte 3.5 cm 
 
startdatum1868 
einddatum1868 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.