Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De Slag in de Sont, 1658

titelDe Slag in de Sont, 1658 
inventarisnummerP963 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVelde (de Oude), Willem van de 
scheepsnaamPrinses Albertina[scheepsnaam]Breda[scheepsnaam]Zon[scheepsnaam]Halve Maan[scheepsnaam]Eendracht[scheepsnaam]Kronborg[kasteelnaam]Slag in de Sont 
omschrijvingHet penschilderij laat een algemeen beeld zien tegen het eind van de Slag in de Sont. De Noordenwind komt van rechts, de zon van voren. Centraal op de voorgrond, gezien aan bakboord, ligt een galjoot onder zeil, waarschijnlijk het galjoot van Willem van de Velde. Links, gezien aan stuurboord, ligt de ‘Prinses Albertina’ (36 kanonnen) onder bevel van kapitein Auke Stellingwerf. Op de spiegel zien we een vrouwenfiguur geflankeerd door engelen. Het schip (dat in 1653 werd gebouwd voor de Admiraliteit van Friesland) is in gevecht met een Zweeds admiraalschip. Rechts op de voorgrond ligt prominent het brandende wrak van een brander. Achter dit wrak is een inbeslaggenomen Zweeds schip te zien, waarvan alleen de hoofdmast nog staat. Dit schip is mogelijk de ‘Wismar’. Bij de boeg aan stuurboord, gezien aan bakboord komt een Nederlands schip tegenmoet. Dit is mogelijk de ‘Breda’, varend onder bevel van kapitein H. Bruynsvelt. Op de achtergrond is de vlag te zien van kapitein D. Verveen, aan boord van de ‘Zon’. Nog verder naar achter, net boven de rook uit, zijn de vlaggen te zien van ‘De Halve Maen’ en de ‘Eendracht’ van Jacob van Wassenaer. Rechts is nog net het achterschip van een Zweeds schip te onderscheiden. Geheel rechts op de achtergrond zien we kasteel Kronborg.
Dit schilderij is een van acht bekende versies van de Slag in de Sont van Willem van de Velde (de Oude). Gezien de prominente plek van de 'Prinses Albertina' is het mogelijk dat dit penschilderij in opdracht van Auke Stellingwerf is vervaardigd. Een andere mogelijkheid is dat Prinses Albertina Agnes, naar wie het schip is vernoemd, het schilderij heeft laten maken. 
afmetingenhoogte 96.5 cm 
breedte 141.5 cm 
hoogte 127.5 cm 
breedte 171.4 cm 
dikte 9.0 cm 
 
startdatum1660 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.