Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De viermastschoener 'Argo'

titelDe viermastschoener 'Argo' 
inventarisnummerP670 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVermaas, Jacob 
scheepsnaamArgo[scheepsnaam] 
omschrijvingDe viermastschoener 'Argo', afgebeeld aan stuurboordzijde, zeilend aan de wind in tamelijk zwaar weer. Slechts enkele zeilen zijn gehesen. Zij voert de Nederlandse vlag. Het schegbeeld is Jason, een gehelmde man met schild. Jason en Argo zijn beide te herleiden op de Griekse legende van Jason en de Argonauten en hun zoektocht naar het Gulden Vlies. Argo was het schip dat hen op hun zoektocht over de Zwarte Zee bracht. Aan dek zijn vier mensen te zien: op het voordek en middendek mannen gekleed in een rode trui en hoed, de man op het achterdek is in het zwart gekleed en kijkt door een verrekijker. Op het achterdek zit een persoon naast de sloep. Rechts tegen de horizon is een fregat te zien. Deze voert een seinvlag en een rode vlag. Links tegen de horizon is eveneens een fregat afgebeeld.
De 'Argo' werd in 1853-1854 gebouwd door P.H. Kortlandt op de werf Rotterdams Welvaren te Rotterdam. Het schip was 284 last / 537 ton groot en 44,51 meter lang.. Het was de eerste viermaster onder Nederlandse vlag in de 19de eeuw. De 'Argo' behoorde aan rederij Anthony van Hoboken & Zonen te Rotterdam. Het schip is in 1870 verkocht voor FL 19.400,- naar het buitenland, waarna het nog geruime tijd in de Japanse wateren dienst heeft gedaan.
De 'Argo' was een schoener van het type Baltimore clipper, waarvan alleen De Jong, Kortlandt en Anthonij in Rotterdam er vier hebben gebouwd - naar voorbeeld van de Amerikaanse tegenhanger. 
afmetingenhoogte 102.6 cm 
breedte 146.0 cm 
hoogte 115.0 cm 
breedte 158.0 cm 
dikte 7.0 cm 
 
startdatum1854 
einddatum1872 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2015-08-18 | 09:08:14@Wim Rijkenberg: Veel dank voor uw bevestiging. Een tragisch einde van een weinig voorspoedig verlopen loopbaan als zeeman... 
Wim Rijkenberg | 2015-08-13 | 17:41:18Het verhaal van Nette Sjamaar klopt. Deze hofmeester was Pieter Rijkenberg, mijn betovergrootvader.
Nette Sjamaar | 2012-10-18 | 13:57:46op mijn website staat een verhaal over een hofmeester, die op dit schip diende en in 1859 in Batavia verdonken is. http://www.familiekronieken.eu/Rijkenberg/Pieter.html Op deze bladzijde heb ik een link gemaakt.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.