Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Vue du Cap de Bonne-Esperance et de l'evernement glorieux du brave Staaring. Expose dans le second voyage d'Afrique de F...

titelVue du Cap de Bonne-Esperance et de l'evernement glorieux du brave Staaring. Expose dans le second voyage d'Afrique de F. Levaillant ainsi qu'il suit. 
inventarisnummerP2498 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerGouaz, Y. Le;  Ozanne, Nicolas-Marie 
omschrijvingEen voorstelling van Kaap de Goede Hoop. In het midden de Tafelberg. Rechts het Deense fregat 'Het Kasteel van Dansburg'. Links de schepen van kapitein Staaring. De zon gaat onder. Op de voorgrond een drietal sloepen waarvan twee met zeil en twee walvissen, waarvan er een spuit. Onder de afbeelding drie kolommen tekst in het Frans, waarin het verhaal van de afgebeelde gebeurtenis.
Op 11 januari 1782 arriveerde 'Het Kasteel van Dansburg' uit India voor de Kaap, op weg naar Kopenhagen. Omdat er Engelse officieren aan boord waren en men vreesde dat die berichten over de Franse vloot naar Europa zouden overbrengen, werd het het schip verboden te vertrekken. Equipagemeester kolonel H.D. Staring kreeg opdracht om het roer van het schip af te hakken. Toen in de vroege morgen van 13 januari hij dit besluit aan de Deense kapitein mededeelde, maakte die zich gereed om onmiddellijk weg te zeilen met Staring aan boord. Het schip werd echter vanaf de wal beschoten en moest zich overgeven. Volgens Levaillant hadden de Denen Staring tijdens de beschieting aan de mast gebonden - dit is met enige moeite op de gravure te zien. 
afmetingenhoogte 23.4 cm 
breedte 34.4 cm 
hoogte 21.7 cm 
breedte 30.1 cm 
 
startdatum1850 
einddatum1850-12-31 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.