Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Rotterdam

titelRotterdam 
inventarisnummerP2151 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerAveele, Johan Jacobsz. van den 
omschrijvingGravure, gedrukt in twee gedeelten op een blad, voorstellend een gezicht op Rotterdam. Het bovenste deel van de afbeelding bestaat uit het opschrift, op een lint; daarboven het wapen van de stad, links en rechts guirlandes van vlaggen met zeevaartkundige en krijgskundige attributen.
Op het onderste gedeelte op de achtergrond een gezicht op Rotterdam, in het midden de Laurenskerk. Op de voorgrond op de Maas de vloot waarmee Maria Stuart op 20 februari 1689 naar Engeland vertrok: rechts geheel op de voorgrond een statenjacht waar Maria afscheid neemt van de Heren Gedeputeerden, daarachter het schip waarmee zij naar Engeland zal reizen met achter de vlag mer het koninklijke Engelse wapen met de spreuk: PROT RELIGION AND LIBER(TY) JE MAINTENDRAY.
Dit is een variant van de gravure, ook van Van den Aveele, van het vertrek van Maria uit Den Briel (waar zij inderdaad vertrokken is, niet uit Rotterdam) met op de achtergrond een gezicht op Den Briel (Atlas van Stolk 2772). Hier is dus Den Briel vervangen door Rotterdam en is er apart een titel bijgedrukt. 
afmetingenopm 0  
lengte 50.6 cm 
breedte 55.5 cm 
 
startdatum1689 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.