Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het fregatschip 'Cornelia' van de reder P. de Boer te Rotterdam op de rede van Batavia ten anker komend

titelHet fregatschip 'Cornelia' van de reder P. de Boer te Rotterdam op de rede van Batavia ten anker komend 
inventarisnummerP1761 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSpin, Jacob 
omschrijvingFregatschip 'Cornelia' aan stuurboordzijde. Zwarte romp, dertien stukpoorten en witte band, plat hek, gekoperde romp. Enkele marszeilen, lijzeilen, grootbarkzeil, geen giek doch uithouders. Het grootzeil is te loevert opgegeid de bovenbramzeils zijn gestreken, de kluiverschoot is losgeworpen. In de grote mast is een man bezig het lood te werpen. In de voortop een witte vlag met in zwarte letters D.B, in de grote top een rode naamwimpel, in de kruistop de Rotterdamse collegevlag R198, van de gaffel de Nederlandse driekleur.
De 'Cornelia', 493 lasten of 934 tonnen groot, werd in 1840 als 'Isis' gebouwd door C. Gips & Zonen te Dordrecht voor de reder A. Blusse van Oud-Alblas aldaar. Zij werd in 1856 eigendom van P. de Boer te Rotterdam en is in 1865 in Engeland voor 3000 pond geveild. In 1856 was G. de Vries (Rotterdams collegenummer R198) kapitein op de 'Cornelia'. 
afmetingenbreedte 77 cm 
hoogte 64 cm 
 
startdatum1856 

Commentaar van bezoekers

Ir. E.G.M. de Vries | 2007-04-18 | 17:53:08Ik ben een achterkleinzoon van de Kapitein van de Cornelia. In mijn bezit is eveneens een aquarel van dit schip, geschilderd door D.A. Teupken. Mijn overgrootvader kreeg dit schilderij aangeboden door de rederij na zijn eerste succesvolle reis naar Indonesie. Mijn overgrootvader heeft het schip van "Isis" omgedoopt in "Cornelia", de naam van zijn moeder: Cornelia de Bruijn, die het jaar daarvoor, in Nov. 1855 was overleden.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.