Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het fregatschip 'Johanna Christina Maria' voor de Nederlandse kust

titelHet fregatschip 'Johanna Christina Maria' voor de Nederlandse kust 
inventarisnummerP1707 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSpin, Jacob 
scheepsnaamJohanna Christina Maria[scheepsnaam] 
omschrijvingFregat 'Johanna Christina Maria' aan bakboordzijde. Het schip heeft een zwarte, gekoperde romp, witte band met veertien stukpoorten; witte bovenverschansing, groen stuurhuis achterop, sloep ter hoogte van het bezaanswant. Witte ondermasten, boegspriet, raas, gaffel en giek, geschraapte stengen, kluiverboom en snauwsmast. Het schip voert respectievelijk de Amsterdamse collegevlag 372 (kapitein C.N. Gorter), een naamwimpel in rood-wit-blauw met 'Johanna Christina Maria' in de witte baan, de rederijvlag van P.C. de Gijselaar & A. Hulsen en aan de gaffel de Nederlandse vlag. Het schip zeilt over stuurboord aan de wind. Rechts een loodsrinkelaar, links een vuurtoren op een hoog duin.
Het fregatschip 'Johanna Christina Maria' werd in 1841 (volgens Veritas in 1842) te Amsterdam gebouwd en behoorde in 1846 aan P.C. de Gijselaar en A. Hulsen, later P.C. de Gijselaar & Zonen, te Amsterdam. Het schip mat 537 lasten of 1017 tonnen. Het is in 1867 in Oost-Indië op Edam verongelukt, nog steeds onder kapitein C.N. Gorter. In de Almanak voor Koophandel en Zeevaart jaargang 1843 en jaargang 1845 staat het schip als 'Johanna Christina Maria' vermeld; in de Algemene Staat der Nederlandse Zeemagt en Koopvaardijvloot van 1845 en in Sweys als 'Johanna Maria Christina'. 
afmetingenhoogte 43.5 cm 
breedte 60.5 cm 
hoogte 72.6 cm 
breedte 84.8 cm 
dikte 5.7 cm 
 
startdatum1845 

Commentaar van bezoekers

Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2013-03-07 | 15:41:06@Piet Boltjes: Er blijkt nogal wat verwarring te bestaan over de exacte naam van dit schip. In de Naamlijst der Effective leden van het Collegie Zeemans-hoop over 1843 en 1845 wordt het schip 'Johanna Christina Maria' genoemd, net als op de naamwimpel op de hierboven getoonde aquarel van Jacob Spin. Vanaf 1849 staat het schip in de Naamlijst vemeld onder de naam 'Johanna Maria Christina'. Dit is waarschijnlijk inderdaad de correcte naam.
Piet Boltjes | 2013-02-25 | 11:50:59De juiste volgorde van de naam is: Johanna Maria Christina Vriendelijke groet, Piet Boltjes
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.