Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Barkschip "Pauline", Middelburg, kapt. J.J. Brouwer, 1842

titelBarkschip "Pauline", Middelburg, kapt. J.J. Brouwer, 1842 
inventarisnummerP1700 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSpin, Jacob 
omschrijvingBarkschip 'Pauline' aan bakboordzijde. Het schip zeilt aan de wind met alle zeilen bij behalve de jager. Het voert geen stagzeil tussen de masten. Zwarte romp met witte bovenverschansing, witte band met poorten, waaronder een smal wit bandje. Spiegel met vier vensters, zijgalerij met twee geblindeerde vensters. Zeven stukken aan dek, de voorste achter het fokkewant. Zwarte sloep opzij van de campagne. Witte ondermasten, behalve de bazaanmast, witte dubbelingen en toppen, witte gaffel en dito uithouders voor de bazaan. Op de achtergrond de Hollandse kust bij Veere, Zeeland. Van de voorsteng waait de Middelburgse vlag, in de grote top voert het schip een rood-wit-blauwe naamwimpel en in de bazaantop de Amsterdamse collegevlag 242 (kapitein J.J. Brouwer).
Het schip 'Pauline' werd in 1841 te Middelburg gebouwd en was 412 lasten of 780 tonnen groot. Reders waren Boddaert & Co te Middelburg. Het schip werd in 1864 te Batavia verkocht, zowel Veritas als Sweys vermelden het steeds als fregatschip. Zo staat het ook in de Almanak voor Koophandel en Zeevaart jaargang 1843, achter de naam van kapitein J.J. Brouwer. 
afmetingenhoogte 54.5 cm 
breedte 70 cm 
hoogte 68.5 cm 
breedte 83.9 cm 
dikte 6 cm 
 
startdatum1842 

Commentaar van bezoekers

Peter Blom | 2022-05-31 | 13:48:12Geachte collega, Door een particulier is aan de gemeente Middelburg een model van een fregatschip met op de spiegel de tekst 'Pauline van Middelburg 1840' aangeboden. Het is een model van 225x90x185 cm. Ik ben geneigd te denken dat het om hetzelfde schip gaat waarvan u deze aquarel heeft. Graag zou ik met een van uw conservatoren in contact willen komen om te overleggen over de echtheid van het aangeboden model. Kunt u mij een mailadres geven? Alvast dank, Peter Blom Zeeuws Archief, conservator gemeentelijke collectie Middelburg, p.blom@zeeuwsarchief.nl
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.