Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Het Nederlandsch Barkschip ALMONDE, Gezagvoerder H.G. Surie. / in Vliegende Storm op 35 graden NBr en 38 graden WL den 6...

titelHet Nederlandsch Barkschip ALMONDE, Gezagvoerder H.G. Surie. / in Vliegende Storm op 35 graden NBr en 38 graden WL den 6:de Januarij. 1856. 
inventarisnummerP1556 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerSchaap, Menzo 
scheepsnaamAlmonde[scheepsnaam] 
omschrijvingBarkschip 'Almonde' gezien aan stuurboordzijde, zeilend in een "vliegende storm". Het schip verdwijnt met de kop helemaal in de golven. Aan dek zijn mannen druk bezig, bij de opbouwtjes staan mensen. Aan het stuurwiel staat de stuurman, iemand anders achter hem. Het schip is lading verloren: in zee liggen diverse balen. Op twee van de balen de letters NHM, van Nederlandsche Handel-Maatschappij.
Gezagvoerder of kapitein H.G. Surie voer als zondanig op de 'Almonde' van (de eerste reis van het schip in) 1855 tot en met 1856. Hij had collegenummer R390.
Het barkschip 'Almonde' (294 last, 556 ton, 37,1 meter lang) werd in 1854 bij Jan van Duijvendijk Tzn. te Lekkerkerk gebouwd in opdracht van Cornelis Smit (scheepsbouwer te Alblasserdam). De bark voor de partenrederij onder boekhouderschap van Pistorius & Bicker Caarten te Rotterdam. Het schip werd in 1868 te Rotterdam geveild en het part van Pistorius & Bicker Caarten werd voor 15.000 gulden verkocht aan H.G. Surie & Co. te Rotterdam, die daarna ook het boekhouderschap overnam. Het schip werd het jaar daarop afgekeurd (Zeetijding 5 oktober 1869). 
afmetingenhoogte 37.2 cm 
breedte 46.7 cm 
 
startdatum1856 
einddatum1865 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.