Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


De 'Eendracht' en andere schepen onder zeil of ten anker

titelDe 'Eendracht' en andere schepen onder zeil of ten anker 
inventarisnummerP1552 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerVelde (de Oude), Willem van de 
scheepsnaamEendracht[scheepsnaam]Aemilia[scheepsnaam]Zeelandia[scheepsnaam] 
omschrijvingHet oorlogsschip 'Eendracht' rechts is het hoofdmotief van dit belangrijke penschilderij. Het schip wordt gezien langs bakboordzijde, net gereed voor vertrek - alleen de topzeilen zijn gehesen en vangen wind. Met zowel de Nederlandse vlag als wimpel in top is de 'Eendracht' het vlaggenschip van de vloot. Er ligt een kleine sloep langszij en een boeierjacht komt net van achter het schip naar voren. Dit boeierjacht is mogelijk een admiraliteitsjacht, gezien de wimpel.
Op de voorgrond links varen twee sloepen op weg naar de ' Eendracht'. De sloep het dichtst bij de kijker voert het wapen van Van Wassenaer op de spiegel.
Het schilderij toont veel schepen op de achtergrond, waarvan de meeste gezien aan stuurboord. Er is een grote varieteit aan vlaggen en wimpels. Het schip rechts op de achtergrond voert de wapens van Zeeland en Vlissingen. De reguliere Nederlandse vlag die het schip voert, in combinatie met de gestreepte wimpels, is historisch niet te herleiden op een speciale gebeurtenis. Gezien de gelijkenis met een tekening (collectie Museum Boijmans van Beuningen) van Willem van de Velde de Oude zou dit schip de 'Zeelandia' kunnen zijn.
Op de achtergrond in het midden zijn nog enkele grote schepen afgebeeld, waarvan een waarschijnlijk een wapen van de Prins van Oranje voert. Helaas is de naam van het schip niet zichtbaar. Wel zichtbaar is een scheepssier in de vorm van een engel die op een trompet blaast. Dit zou er op kunnen duiden dat Van de Velde hier postuum het vlaggenschip van Maarten Tromp, de 'Aemilia', heeft afgebeeld.
Dit enorm grote penschilderij lijkt een fictieve scene te tonen, bedoelt om alle belangrijke in Rotterdam gebouwde schepen in een beeld te vatten. Het schilderij zou derhalve in opdracht kunnen zijn gemaakt van de Admiraliteit van Rotterdam (de Admiraliteit op de Maze), ter nagedachtenis van J. van Wassenaer die omkwam in de Slag om Lowestoft in 1665. Een andere optie is, dat het schilderij is vervaardigd voor de Italiaanse markt, waar de familie De Medici grote interesse aan de dag had gelegd voor penschilderijen van Van de Velde. Zij waren minder geïnteresseerd in historische juistheid van de afbeelding dan in Nederland. De kwaliteit van onderhavig schilderij is even hoog als de schilderijen die Van de Velde in opdracht van de De Medici's vervaardigde.
De 'Eendracht' werd in 1653 in Rotterdam gebouwd en was van 1654 tot 1665 het schip van admiraal Jacob van Wassenaer. In 1665, bij de Slag om Lowestoft, kwam Van Wassenaer om het leven. Hij lag dood aan dek van de 'Eendracht' toen het schip werd opgeblazen. 
afmetingenhoogte 112.0 cm 
breedte 174.0 cm 
hoogte 129.5 cm 
breedte 191.2 cm 
dikte 5.8 cm 
 
startdatum1668 
einddatum1668-12-31 

Commentaar van bezoekers

 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.