Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Nederlands escader in de Middellandse Zee onder bevel van den Schout bij Nacht Jhr. H.A. Ruysch, 1822

titelNederlands escader in de Middellandse Zee onder bevel van den Schout bij Nacht Jhr. H.A. Ruysch, 1822 
inventarisnummerP1308 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerDamme, C.J. 
omschrijvingHet linieschip 'Wassenaar', 74, zeilt uit de haven Maltha. Het wordt voorafgegaan door de bombardeercorvet 'Hekla', 20, de brik 'Gier', 8, en het fregat 'Schelde', 44 (rechts op achtergrond en middenplan) en wordt gevolgd door het fregat 'Diana', 44, links in de haveningang.
Het schip voert de marszeilen, bramzeilen en kluiver. De onderzeilen en de bazaan zijn opgegeid, de overige zeilen geborgen. Achter de grote en bazaanmast zijn snauwsmasten geplaatst; de Spaanse ruiter is van het dubbele type. Van de kruistop waait een Nederlandse vlag, van de gaffel eveneens; de lange wimpel aan de grote top ontbreekt. De 'Wassenaar' werd in 1812-1817 te Amsterdam gebouwd, heette aanvankelijk 'l'Audacieux', werd later herdoopt 'Coalitie' en tenslotte in 'Wassenaar'. Het schip strandde tijdens een hevige storm bij Egmond aan Zee en sloeg geheel uiteen. Hierbij kwamen 23 personen om het leven.
Voor de korvet 'Hekla' zie P1307. 
afmetingenlengte 717 cm 
hoogte 502 cm 
 
startdatum1822 

Commentaar van bezoekers

Maarten Schönfeld | 2021-04-29 | 14:46:49Dit schilderij is vermoedelijk onjuist toegeschreven aan C.J. Damme, moet zijn Nicolas Cammillieri (1798-1860) te Malta.  
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.