Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Heveskes II. Capt. A. Stukje van Middelstum 1896

titelHeveskes II. Capt. A. Stukje van Middelstum 1896 
inventarisnummerP1018 
collectiePicturalia    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makeronbekend 
scheepsnaamfrisse briesHeveskes II[scheepsnaam] 
omschrijvingDe houten bark 'Heveskes II', aan bakboordzijde en zeilende bij de wind. Links onder, aan de horizon, is een stoomschip met hulpzeilvermogen afgebeeld. Rechts onder een rotsachtige kust en enkele zeilschepen. Het schip vaart ten tijde van dit scheepsportret onder kapitein A. Stukje [of Stuktje].
Het schip werd voor F. Laeisz uit Hamburg gebouwd als "Pyrmont", in 1866 (399 ton, 129.7x 28.6 x 16.5). Laeisz verkocht het schip aan Gebr. Oetling, Hamburg. In 1887 werd het schip wederom verkocht, nu aan Ths. Sonne & Co. te Kopenhagen en herdoopt "Libertas". In welk jaar is onbekend, maar het schip werd verkocht aan P. Matzkait, Rosario, Argentinie en herdoopt "Irma". In 1892 werd het verkocht aan Swier van der Heij uit Heveskes, Nederland en herdoopt "Heveskes II". In 1897 kreeg het schip een nieuwe eigenaar na verkoop aan G.A. Lundberg, Norrtelljoe, Zweden en werd ze herdoopt "Georg". 
afmetingenhoogte 62.5 cm 
breedte 92.5 cm 
hoogte 76.3 cm 
breedte 106.4 cm 
dikte 5 cm 
 
startdatum1896 
einddatum1896-12-31 

Commentaar van bezoekers

K. Leeuw | 2015-11-24 | 13:51:18 U bent in het bezit van een schilderij van zeilschip Heveskes I van rederij van der Hey uit Heveskes. Hierbij van dezelfde rederij een foto van de bark San Francisco van Heveskes met als kapitein Hemmo Leeuw. Schilderij is gedateerd 1893. Schider is waarschijnlijk L.P. Pjösbrönn, een noorse zeeschilder. Hemmo Leeuw is mijn overgrootvader en het schilderij is in mijn bezit. m.vr.gr. Koos Leeuw
Jan Huizinga | 2011-03-17 | 10:35:11Geachte heer Klapwijk, Ik heb gezien dat u mijn bijdrage op uw site heeft geplaatst; erg leuk. Mocht u het historisch meer complete verhaal interessant vinden als tekst bij het schilderij, dan treft u dat hier onderstaand aan. Groet, Jan Huizinga. "In 1874 overleed in Oterdum (Groningen)Bonne Harms van der Heij, een redelijk welvarende landbouwer. Hij liet aan zijn 2 zoons, de toen 28-jarige Bonne Harm van der Heij en de 27-jarige Swier van der Heij, een voor die tijd redelijk groot vermogen na. Bonne en Swier werden beide ook landbouwer en een redelijke welvaart zou hun deel geworden zijn, ware het niet dat te veel vermogen op te jonge leeftijd toch regelmatig tot iets onbezonnens kan leiden. Swier kocht in 1879, 32 jaar oud en naar verluid medegefinancierd door broer Bonne, een eerste koopvaardijschip, de brik Anna Betty, hij werd dus reder; deze rederij was gevestigd te Heveskes. In hetzelfde jaar werd de brik echter in de haven van Cuxhaven (Dtsl) direct afgekeurd; ook in 1879 kocht hij de schoenerbrik “Isadora”, die één jaar later strandde in Jutland, pijnlijke financiële verliezen in de aanloopjaren dus. In de loop der jaren strandde de bark “Paulina” in Wilmington (North Carolina, USA) en raakten 2 van hun barken in 1889 vermist (één tussen Liverpool en Buenes Aires, de ander tussen Pensacola (Florida, USA) en Rotterdam. Dat het uitoefenen van een rederij met een koopvaardijvloot economisch dus andere eisen stelt dan dat van een landbouwbedrijf blijkt uit het feit dat het bedrijf in 1896 failleerde. De 3, nog in bezit zijnde, barken werden naar het buitenland verkocht: de “San Francisco”, de “Heveskes” (eerder “Frieda Grampp” geheten) en de “Heveskes II” (eerder “Irma” geheten) ), en, wat erger zal zijn geweest, ook zijn grote boerderij moest worden verkocht. Zo was Swier op zijn 49e failliet; het is niet bekend wat hij nadien is gaan doen. Het leidt bijna geen twijfel dat het faillissement ook Bonne heeft geraakt in zijn hoedanigheid als medefinancier van het bedrijf, zal ook zijn landbouwbedrijf noodgedwongen zijn verkocht en er de oorzaak van geweest zijn dat Bonne, nog in hetzelfde jaar als de bedrijfsbeëindiging, in 1896 naar de stad Groningen verhuisde en daar boekhouder werd in plaats van landbouwer met enig aanzien."
J.Huizinga | 2011-03-06 | 17:15:02Deze bark was van 1892 t/m 1896 in bezit van de rederij van Swier van der Heij, gevestigd in Heveskes (Groningen).In het jaar 1896 is de bark verkocht naar het buitenland. Van een andere bark van deze rederij "Heveskes(I)" bestaat ook een schilderij, geschilderd door de Noor P.J.Pjosbronn. De rederij is opgericht in 1879 en failleerde in 1896.
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.