Maritiem Digitaal

collectie zoeksyteem van de maritieme musea


Verkleinde wandkaart van de 17 Provinciën door Willem Jansz. Blaeu, 1608

titelVerkleinde wandkaart van de 17 Provinciën door Willem Jansz. Blaeu, 1608 
inventarisnummerK123 
collectiecartografie    
museumMaritiem Museum Rotterdam   Maritiem Museum Rotterdam
makerBlaeu, Willem Jansz.;  Ende, Josua van den 
omschrijvingDe kaart is een uitgave op klein formaat van de wandkaart van de Zeventien Provinciën, die Blaeu ook in 1608 heeft uitgegeven. Op de titel volgt een korte verwijzing van het privilege dat op 26 maart 1608 aan Blaeu voor zes jaar is verleend. De basis van de cartouche wordt gevormd door een zonnewijzer, het uithangbord van Willen Jansz. Het impressum (colofon) luidt: "Ghedruckt t' Amsterdam, by Willem Ianszoon op 't Water inde vergulde Zonnewyser. 1608." Schaalstokken : "9 Milliaria ermanica communia - Ghemene Duytsche mylen" = 70 mm. De kaart is aan drie zijden omgeven door decoratieve randen. In het centrum van de bovenrand zetelt de vrouwenfigrru "BELGICA" op een troon die met zeventien wapenschilden is omgeven. Aan haar rechter zijde zijn de aartshertogen Albert en Isabella afgebeeld. Aan haar linker zijde zijn Prins Maurits en Prins Frederik Hendrik afgebeeld. Aansluitend zijn vertegenwoordigers van de boeren resp. van kooplieden getekend. De decoratieve bovenrand wordt aan de linkerkant door een gezicht op Antwerpen en rechts door een op Amsterdam afgesloten. De zijranden worden gevormd door telkens negen steden: links BRUXEL, LUXENBURCH, MIDDELBURCH, UTRECHT, BERGHEN in Henegow, ZUTPHEN, MECHELEN, GROENINGEN en T' HOF VAN BRABANT en rechts: GHENDT, NIMMEGHEN, LIMBURGH, NAMEN, ATRECHT, LIEUWAERT, DEVENTER, DORDRECHT en T' HOF VAN HOLLANT. Onder op de kaart staat Joshua van den Ende vermeld als graveur. De kaart werd niet opgenomen in een atlas, maar werd als losse kaart op de markt gebracht. Ten behoeve van een aanvulling op de atlassen van Ortelius en Mercator, werd de koperplaat later door Blaeu ontdaan van de decoratieve randen, waardoor de kaart paste in het kleinere formaat van de atlassen. Schaal ca. 1: 930.000 9 exemplaren bekend. (Schilder 2000) 
afmetingenhoogte 47.6 cm 
breedte 61.5 cm 
hoogte  cm 
breedte  cm 
 
startdatum1608 
einddatum1608 

Commentaar van bezoekers

Dr. Boudewijn Bakker | 2021-08-23 | 21:06:09Ik ben gepensioneerd kunsthistoricus. Ik zou graag t.b.v. een lezing aan de Sorbonne een high res. digitale afbeelding van deze kaart ontvangen. Nadere info stuur ik u graag.
Pieter Jan Klapwijk, applicatiebeheerder Maritiem Museum Rotterdam | 2015-08-31 | 10:31:04@Marc Ulens: uw bestelling zal in behandeling worden genomen. U ontvangt per separate mail een prijsopgave.
MARC ULENS | 2015-08-31 | 10:28:48 Indien mogelijk had ik graag een digitale afbeelding van deze kaart ontvangen. Dank bij voorbaat. (Deze afbeelding is enkel voor persoonlijk gebruik.) 
 
  voeg uw commentaar toe
naam
email
commentaar
afbeelding uploaden
verificatie

Typ de tekst van het plaatje in het veld. Klik op het plaatje als de tekst onleesbaar is.